home design 1800x300 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαFeaturedFirst Featured

Χωρίς εργατικά χέρια η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου

Σε δυσμενή θέση οι παραγωγοί

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Το θέμα, που έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια, έρχεται στο προσκήνιο εν όψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους να πηγαίνουν χαμένοι, αφού αδυνατούν χωρίς πρόσθετη βοήθεια να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συγκομιδής.

Δεν είναι μάλιστα απίθανο σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρξει πλήρης συγκομιδή, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ελαιολάδου, καθώς η ζήτηση δεν θα μπορεί να καλυφθεί με τα υπάρχοντα, και διαρκώς λιγότερα, αποθέματα. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε οικονομική δυσχέρεια πολλές οικογένειες που εξασφαλίζουν τα εισοδήματά τους από αγροτικές εργασίες, εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα που πλησιάζει.

Το ζήτημα μάλιστα φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, ζητώντας άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε με νόμιμο τρόπο να έρθουν στη χώρα εργάτες γης, δίνοντας μία ανάσα στην αγροτική ζωή του τόπου, δίνοντας έμφαση στην ελαιοκομική περίοδο που εκκινεί. Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«”Προβλήματα ενόψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου λόγω έλλειψης εργατών γης”

Η έλλειψη εργατών γης ταλαιπωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας και παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αγροτών για εύρεση λύσης δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης προκαλούν σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο καθώς παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθημερινών καλλιεργητικών διαδικασιών και έχουν ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών και των τοπικών κοινωνιών.

Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, τα προϊόντα μένουν στα χωράφια και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Ενόψει μάλιστα της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς.

Όπως είναι γνωστό εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών μεγάλες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών ή και ημεδαπών εργατών γης. Ο «Γολγοθάς» της εύρεσης και πρόσληψης εργατών γης απαιτεί από τους αγρότες:

 • Να αναλώσουν χρόνο για την ανεύρεση νόμιμων εργατών γης, οι οποίοι είναι ελάχιστοι και δυσεύρετοι.
 • Να απευθυνθούν σε λογιστή για τη σύνταξη του πίνακα ωρών εργασίας μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα των εργατών.
 • Να αναζητήσουν τεχνικό ασφάλειας (ηλεκτρολόγο – μηχανολόγο) για να υπογράψει τον πίνακα ωρών, οι οποίοι είναι περιζήτητοι και δεν υπογράφουν όλοι.
 • Να καταθέσουν τον πίνακα ωρών εργασίας αλλά και την σύμβαση του τεχνικού ασφαλείας που έχουν συνάψει μαζί του στην επιθεώρηση εργασίας
 • Να απευθυνθούν στο τμήμα ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων προς υπογραφή και έγκριση και μετά να πάρουν τους εργάτες και να τους μεταφέρουν στον τόπο εργασίας τους.
 • Μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί καθώς η ίδια διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση που ο κάθε αγρότης έχει προς βοήθεια και εργασία άτομο εκτός α΄ βαθμού συγγενείας, φίλους ή γνωστούς, χωρίς αμοιβή με την προσφορά βοήθειας του ενός στον άλλον. 
 • Επίσης εάν αλλάξουν εργάτες ή και αν ακόμα χρειαστούν και κάποιο άλλο άτομο ή είναι διαφορετικά άτομα κάθε μέρα θα πρέπει η ανωτέρω διαδικασία να επαναλαμβάνεται καθημερινά διότι θα απαιτείται νέος πίνακας ωρών και ούτω καθ’ εξής.
 • Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ταλαιπωρία των μετακινήσεων από το χωράφι ή χωριό προς το κάθε κέντρο της εκάστοτε Επιθεώρησης και η απουσία του εργοδότη από την εργασία του και το χάσιμο χρόνου.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στους ελαιοκαλλιεργητές  ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε ένα εργάτη γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί με μικρότερες εκτάσεις να μην μπορούν να προσλάβουν εργάτες γης τη στιγμή μάλιστα που η φετινή ελαιοκομική χρονιά φαίνεται αρκετά καλή από άποψη παραγωγής. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί ζητούν να δίνεται η δυνατότητα κοινής πρόσκλησης εργατών γης από δύο εργοδότες, εάν ο κλήρος τους είναι μικρός, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στις εργασίες συγκομιδής της ελιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, την εξάλειψη των γραφειοκρατιών αγκυλώσεων και των καθυστερήσεων στις διαδικασίες πρόσληψης εργατών γης ενόψει και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου;
 2. Είναι στις προθέσεις σας η δραστική μείωση της απαιτούμενης έκτασης των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους ελαιοπαραγωγούς να προσλάβουν εργάτες γης και να μπορέσουν να διευκολυνθούν στις εργασίες συγκομιδής της παραγωγής τους;
 3. Με δεδομένο ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών λήγει στις 30/9/2022, προτίθεστε να δώσετε παράταση μέχρι τέλος τους έτους;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

3 Σχόλια

 1. Σε άρθρα σας κάθε μέρα μιλάτε γιά ανεργία καί γιά ανθρώπους πού πεινάνε,αυτοί πού πεινάνε,τι εργασία ψάχνουν
  να βρούν.

 2. Αγρότες δώστε 40,00 ευρώ μεροκάματο κ ένσημο εφκα να έρθουν νέοι Έλληνες να δουλέψουν, μην ψάχνετε σκλάβους σαν τη μανωλαδα, πληρώστε 40,00 ευρώ την ημέρα κ θα δείτε πόσοι θα έρθουν κ ένσημο φυσικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button