home design

Καινούρια σχολική χρονιά, ίδια τα προβλήματα

Άρθρο της εκπαιδευτικού Αγγελικής Εμμανουήλ

Με την έναρξη των σχολείων γονείς και εκπαιδευτικοί  έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Η ακρίβεια, οι χαμηλοί  μισθοί, η ανεργία, η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος παράλληλα με το υψηλό κόστος για τα σχολικά είδη, μας κάνουν όλους  να προβληματιζόμαστε ακόμα περισσότερο.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θα επηρεάσουν αντικειμενικά και τη λειτουργία των σχολείων. Οι χρόνιες περικοπές στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών θα οδηγήσουν σε σχολεία χωρίς επαρκής θέρμανση ή ακόμα και σε διακοπές ρεύματος σε σχολεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υψηλούς λογαριασμούς.  

Είναι γνωστή η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις, με τους προϋπολογισμούς κυρίως από το 2011 και έπειτα να έχουν μειωθεί περίπου στο 40% και να διατηρούνται μειωμένοι έως και σήμερα. Η κατάσταση στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο, διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Οι δηλώσεις της Κυβέρνησης για μείωση χρηματοδότησης και προσωπικού αν τα σχολεία δε μειώσουν κατά 10% το ενεργειακό τους κόστος το 2023, δείχνει τις προθέσεις τους. Οι δικές μας ανάγκες και οι ανάγκες των παιδιών μας για ζεστά, ασφαλή, καθαρά σχολεία δεν μπαίνουν στο ζύγι των αντοχών της κερδοφορίας των ομίλων της ενέργειας. Δε δεχόμαστε την καραμέλα της ενεργειακής κρίσης.

Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των «γερασμένων» πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής, καθώς οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν καθώς (ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση) είτε δεν αξιοποιούν  τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων).

Βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη σε επαρκές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Παρά τα πανηγύρια της Κυβέρνησης για  διορισμούς και  προσλήψεις, η ίδια  η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά ακόμα και με τους δικούς τους όρους (25αρια τμήματα) όταν στον νομό υπάρχουν πάνω από 30 κενά σε εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον και από τις πραγματικές ανάγκες με βάση τις διεκδικήσεις γονιών και εκπαιδευτικών για αραίωση τμημάτων (15αρια τμήματα)

Παράλληλα γονείς και εκπαιδευτικοί αγωνιούμε ακόμα περισσότερο βλέποντας τα ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για το covid-19 με την έναρξη των σχολείων. Η Κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη σε εμάς, στους μαθητές μας και τις οικογένειες μας, πλέον δε χορηγεί ούτε τακτά και προγραμματισμένα δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την κρατική ευθύνη για δωρεάν και τακτό έλεγχο της διασποράς του covid στη σχολική κοινότητα

Είναι πραγματικά εξοργιστικό σήμερα, εν έτει 2022, με την επιστήμη και την τεχνολογία να καταγράφουν ασύλληπτη πρόοδο, με τα επιτεύγματά τους να διαμορφώνουν προϋποθέσεις ολόπλευρης ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, να υπάρχουν σχολεία που θα επιλέγουν αν θα λειτουργήσει ή όχι η θέρμανση, νοικοκυριά που θα κρυώνουν το χειμώνα, οικογένειες που θα επιλέγουν ανάμεσα στο να ανάψουν την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ ή το θερμοσίφωνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ζεσταθούμε ελπίζοντας απλά σε κάποιες εκπτώσεις, ή να τοποθετήσουμε  τις ελπίδες μας στην ίδια πολιτική που «θεριεύει» την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι επιτακτικό η Ένωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  να θέσουν από κοινού το αίτημα για γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να λειτουργούν με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή τα σχολεία.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σχολεία μας σε επιχειρήσεις ώστε να έχουν έσοδα για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Δε μπορούμε να καλούμε τους συλλόγους γονέων να καλύπτουν έξοδα της σχολικής μονάδας, που είναι ευθύνη του Δήμου και του Κράτους. Ο ρόλος των συλλόγων γονέων δεν είναι να βρίσκουν χορηγούς.

Δεν ανεχόμαστε γονείς και εκπαιδευτικοί να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση του παιδιού μας, για τη λειτουργία των σχολείων, για όλα αυτά που οφείλει να παρέχει οργανωμένα και δωρεάν το κράτος.

Εμμανουήλ Αγγελική, εκπαιδευτικός,
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αργολίδας,
Μέλος Ένωσης Γονέων και κηδεμόνων Δήμου Ναυπλιέων

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version