home design 800x400

Φυτοπροστατευτικές ουσίες από τα Χανιά για τη δακοκτονία στην Αργολίδα

Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας και σχεδίων βελτίωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η δακοκτονία και η πορεία του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσαν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων και τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας έδρας.

Σχέδια βελτίωσης

Τα σχέδια βελτίωσης υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Έχουν εγκριθεί 1.067 σχέδια, για τα οποία συζητήθηκε η πορεία επεξεργασίας και ολοκλήρωσης των αιτημάτων πληρωμής, με στόχο την ολοκλήρωση και αποπληρωμή τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές να εντείνουν την προσπάθεια ελέγχου των αιτημάτων και επιπλέον να εντοπίσουν το μικρό ποσοστό του συνόλου των ενταγμένων σχεδίων που δεν θα υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης της ένταξης επιλαχόντων δικαιούχων του προγράμματος.

Δακοκτονία

Όσον αφορά στη δακοκτονία, συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπου διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση και του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού.

Σχετικά δε με την παρατηρούμενη έλλειψη των απαραίτητων φαρμάκων για τον τρίτο ψεκασμό, ο Στ. Αναστασόπουλος γνωστοποίησε ότι επιλύεται το ζήτημα -μετά και από σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Γεωργαντά-, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα μεταφοράς των φυτοπροστατευτικών ουσιών από αποθέματα άλλων ΔΑΟΚ.

Ειδικότερα οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Αργολίδας θα προμηθευτούν το υλικό από την ΔΑΟΚ Χανίων, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις της ΔΑΟΚ Λακωνίας θα καλυφθούν από άλλες περιοχές.

Παράλληλα συζητήθηκε και η χρηματοδότηση για το 2023, η οποία έχει ήδη κατανεμηθεί ανά ΔΑΟΚ και -σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου- ανέρχεται σε 4.285.000 ευρώ συνολικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ποσό αυτό υπολείπεται από το ζητούμενο των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, το οποίο εκτιμήθηκε συνολικά σε 5,5 εκ. ευρώ. Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έχει αποστείλει σχετική επιστολή για την αύξηση της χρηματοδότησης και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το επόμενο έτος.

Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους διευθυντές των ΔΑΟΚ την κατάρτιση τεύχους τεκμηρίωσης της επιπλέον χρηματοδότησης, αλλά και της αναγκαιότητας ποιοτικής αναβάθμισης των χορηγούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Αυτό θα γίνει με την αξιολόγηση των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών της κάθε περιοχής, αλλά και βάσει της εκτίμησης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση του δάκου, όπως ανθεκτικότητα, αυξημένα ποσοστά υγρασίας και περιοχές με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσής του.

Σχόλια

Exit mobile version