home design

Στον …έρανο για νέο ασθενοφόρο στη Γορτυνία – Το σαραβαλάκι δεν αντέχει άλλο

Ένα ασθενοφόρο και αυτό χαλασμένο - Δημότης έδωσε 1.000 ευρώ για αγορά καινούριου

Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη ασθενοφόρων στη Γορτυνία όπου υπάρχει ένα υπέργηρο νοσοκομειακό όχημα στα Τρόπαια που εξυπηρετεί όλα τα χωριά της περιοχής και αυτό τις περισσότερες φορές χαλασμένο. Το σαραβαλάκι δεν αντέχει άλλο και έτσι πολίτες έχουν βγει …στον έρανο για την αγορά ενός καινούριου.

Δημότης και συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Βεργέτης έδωσε 1.000 ευρώ για την αγορά καινούριου.

50 χωριά, μεγάλες αποστάσεις

Ο κ. Βεργέτης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», είπε ότι «έχουμε διαμαρτυρηθεί όλοι οι κάτοικοι και δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε ένα ασθενοφόρο στη Γορτυνία, το οποίο είναι 25ετίας και χαλασμένο. Έτσι αναγκαστικά ή έρχεται από τη Δημητσάνα ασθενοφόρο ή από την Τρίπολη».

Σύμφωνα με τον ίδιο το προβληματικό ασθενοφόρο εξυπηρετεί περίπου 50 χωριά. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές και οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της περιοχής. Πώς θα τον πας τον ασθενή στο νοσοκομείο αν το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο ή έχει μεταφέρει άλλον ασθενή και λείπει;».

«Εκτός από εμένα, άλλοι 5-6 άνθρωποι έχουν συγκεντρώσει χρήματα. Έχουν εκφράσει και άλλοι το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν» τόνισε ο κ. Βεργέτης και πρόσθεσε:

«Μπορεί ένα χωριό να απέχει από τη Δημητσάνα από όπου έρχεται ασθενοφόρο ακόμη και 2 ώρες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το κράτος πρέπει να έχει σε προτεραιότητα την Υγεία και την Παιδεία».

Νέο ασθενοφόρο ζητά το ΠΑΣΟΚ

«Η Τοπική Οργάνωση Γορτυνίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Δημητσάνας και Τροπαίων.

Η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας και η εγγύηση της δωρεάν, καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, αποτέλεσαν θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση βασισμένη στις αντιλήψεις της σοσιαλδημοκρατίας για την αναδιανομή της υπεράξιας και του κοινωνικού πλεονάσματος. Η ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες, γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Με την δημιουργία των Κέντρων Υγείας στην επαρχία άνοιξε ουσιαστικά στους πολίτες η πρόσβαση στη Δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στην Γορτυνία ιδρύθηκαν την δεκαετία του ΄80 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν μέχρι και σήμερα δυο Κέντρα Υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής, τον αριθμό των κοινοτήτων που θα εξυπηρετούσαν, τους κατοίκους, αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις από το Νοσοκομείο της Τρίπολης, ορθά υπήρξε η δημιουργία δυο Κ.Υ., ένα στα Τρόπαια και ένα στην Δημητσάνα, προκειμένου να υπάρξει σωστός επιμερισμός στην παρεχόμενη ιατρική φροντίδα των κατοίκων. Αυτά στελεχώθηκαν με το απαραίτητο Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με δυο ασθενοφόρα. Από τότε όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαφύλαξαν ως «κόρη οφθαλμού» τα Κέντρα Υγείας στηρίζοντάς τα με κάθε τρόπο.

Σήμερα, οι κάτοικοι της Γορτυνίας βιώνουν μια απερίγραπτη κατάσταση αφού η υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας συνεχίζεται από τη Κυβέρνηση της Ν.Δ., παρά το μεγάλο μάθημα που πήρε η χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας. Ειδικά περιοχές ορεινές, όπως η Γορτυνία, θα έπρεπε να έχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δημόσιας υγείας, λόγω αφενός της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής και αφετέρου κυρίως λόγω της απόστασης από το Νοσοκομείο της Τρίπολης (όπου και σ’ αυτό οι ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων είναι τουλάχιστον απαξιωτικές για τον λαό της Αρκαδίας).

Τα δύο Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης, τόσο σε ειδικευμένο και βοηθητικό Ιατρικό προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό (Εργαστήρια, Ακτινολογικό, ασθενοφόρα κλπ). Εδώ να σημειώσουμε ότι οι υπηρετούντες Ιατροί και λοιπό προσωπικό και των δυο Κ.Υ. υπερβάλλουν εαυτούς σε καθημερινή βάση και πραγματικά σώζουν ζωές, βρίσκονται όμως με τα χέρια δεμένα όταν χρειαστεί να γίνει μια επείγουσα διακομιδή στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, αφού θα πρέπει να περιμένουν ασθενοφόρο από την Τρίπολη που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνει μιάμιση ώρα να φτάσει και αυτό γιατί, στο μεν Κ.Υ. Τροπαίων το από 30ετίας ασθενοφόρο ή δεν θα λειτουργεί ή δεν θα υπάρχει οδηγός, στο δε Κ.Υ. Δημητσάνας ενώ υπάρχει ασθενοφόρο, έστω και λίγο παλιό, (χάρη στην προσφορά ιδιώτη), οι οδηγοί δεν επαρκούν να καλύψουν όλες της βάρδιες της ημέρας (ενώ για πλήρωμα διασωστών ας μην το κουβεντιάσουμε καλύτερα).

Εν κατακλείδι, η έως τώρα λειτουργία των δύο Κ.Υ. της Γορτυνίας είναι οριακή και οφείλεται στο φιλότιμο των λιγοστών γιατρών και των εργαζομένων, με προσωπικό κόστος λόγω των τραγικών ελλείψεων, χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες, για μια μεγάλη σε έκταση αλλά και γερασμένη ηλικιακά περιοχή. Αυτή δε η λειτουργία εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση καθίσταται επικίνδυνη και ας ευχηθούμε όχι θανατηφόρα για τους δημότες και τους επισκέπτες της Γορτυνίας, οι οποίοι πρέπει να κάνουν “τάμα” για να μη τους τύχει περιστατικό σε ώρα ή μέρα που είναι κενή από οδηγούς ή το ασθενοφόρο εκτός λειτουργίας.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, μέσα στην απόγνωσή τους, μερίδα κατοίκων λαμβάνει πρωτοβουλίες για συγκέντρωση χρημάτων από το υστέρημα τους προκειμένου να αγοραστεί ένα νέο ασθενοφόρο για το Κ.Υ. Τροπαίων, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση οφείλει και υποχρεούται να δώσει την λύση, παρακάμπτοντας την αναλγησία που έχει δείξει μέχρι σήμερα.

Η συντονιστική επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γορτυνίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αρκαδίας, ως ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας, αφουγκράζονται την αγωνία των πολιτών και αναδεικνύουν το πρόβλημα, όπως θα κάνουν εφεξής για κάθε τι που ανάγεται στα προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων της Γορτυνίας. Με σχετικές παρεμβάσεις τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε κεντρικό επίπεδο, έχουν θέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πιέζουν κάθε αρμόδιο στην Κυβέρνηση μέσω του θεσμικού τους ρόλου να δοθεί λύση στο θέμα εδώ και τώρα !!! ενώ εμείς από την μεριά μας απαιτούμε:

Να δώσει λύση άμεσα και να πάρει θέση για το πρόβλημα ο Υπουργός Υγείας, διαθέτοντας νέο ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Τροπαίων και προσλαμβάνοντας οδηγούς για να καλυφθούν οι ανάγκες και στα δυο Κ.Υ. καθ΄όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Να δρομολογήσει άμεσα η 6η Υ.Π.Ε. τις διαδικασίες τόσο για την προμήθεια ασθενοφόρου όσο και για την πρόσληψη οδηγών.

Να δημιουργηθεί στην Καρκαλού Γορτυνίας σταθμός Ε.Κ.Α.Β. με πιστοποιημένους διασώστες, ο οποίος θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, απευθείας μέσω του 166 και του Ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 και θα έχει άμεσα πρόσβαση σε όλη την Γορτυνία σε ελάχιστους χρόνους.

Να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας και να λάβει σχετική απόφαση (αφενός ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάσταση και αφετέρου αίτημα, το οποίο θα αποστείλει σε κάθε αρμόδιο στην Κυβέρνηση και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου), ενώ παράλληλα να λάβει απόφαση για την εξυπηρέτηση του Σταθμού Ε.Κ.Α.Β. στην Καρκαλού.

Να λάβει σχετική απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την προμήθεια νέων σύγχρονων ασθενοφόρων στα Κ.Υ. αρμοδιότητάς της που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για τα πυρόπληκτα χωριά της περιοχής των Τροπαίων.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εμείς το εμπνευστήκαμε

Εμείς το Χτίσαμε

Εμείς θα το αναγεννήσουμε».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version