home design 800x400

Ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας

Πλήθος επιστημόνων και καλλιτεχνών ανάμεσα στους συμμετέχοντες

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας με τους διοργανωτές να ρίχνουν φως σε πλήθος πτυχών του ελληνικού κόσμου εκείνης της περιόδου. Τις εκδηλώσεις παρουσίασε η κα. Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με σημαντικούς ομιλητές να ανεβαίνουν στο βήμα. Ο κ. Αθανάσιος Χρήστου, καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε για «την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, τις Απαρχές, τους Πρωτολάτες και τις στοχεύσεις της, 195 χρόνια μετά», ενώ ο κ. Ανδρέας Κούκος, νομικός, ιστορικός, πρόεδρος ΔΣ “Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας”, αναφέρθηκε στην «Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827, στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τα παρασκήνια».

Πλούσια ήταν η παρουσία καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις, με τον ηθοποιό κ. Γεράσιμο Σκιαδαρέση να απαγγέλλει αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ δεν ήταν λίγο οι εικαστικοί που συμμετείχαν στην έκθεση που συντόνισε η κα. Μαρίνα Γκόντα, ιστορικός τέχνης. Οι εικαστικοί που συμμετείχαν ήταν οι Αφιώνη Ολίβια, Βασιλάκη Κατερίνα, Γιαννακούλη Ευαγγελία, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Κουφουδάκη Μαρκέλλα, Κωνσταντινίδης Χρήστος, Κυριαζή Άννα, Λιακοπούλου Θεοδώρα, Μίχα Ισμήνη, Μπίγαλη Μάτα, Νικολάου Μαρία, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Παύλου Νίκος, Πολίτη -Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταματόγιαννη Έλενα, Τσιβδάρη Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία και Χατζόπουλος Δημήτρης. Ακόμα, συζητήθηκε και η σημασία του «ελληνικού χορού στο πλαίσιο του νεοσύστατου εθνικού κράτους στον απόηχο της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας» από τον κ. Τεντζεράκη Χρήστο, πρόεδρο του πανελλήνιου φορέα “Αρχείο Ελληνικού Χορού” και γενικού γραμματέα της IOV UNESCO Ν. Ευρώπης.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Σκοπευτικός Σύλλογος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο οποίος παρουσίασε μία έκθεση με κειμήλια του 1821 ενημερώνοντας το κοινό για μερικά από τα είδη που χρησιμοποιούσαν οι αντιπρόσωποι του έθνους. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην Τροιζήνα. Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω βίντεο:

Σχόλια

Exit mobile version