home design 800x400

Πώς η τιμή κιλοβατώρας εξασφαλίζει πρακτικά το πιο φθηνό ρεύμα;

Πολύ συχνά θεωρούμε εσφαλμένα ότι η τιμή κιλοβατώρας είναι η μοναδική δικλείδα που μας προστατεύει ενάντια στο ακριβό ρεύμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μονοδιάστατο και αντικατοπτρίζει μονάχα ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Έτσι ενώ έχουμε συμφωνήσει σε μια φαινομενικά χαμηλή κιλοβατώρα, ο λογαριασμός που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Τι συμβαίνει και για ποιο λόγο διαφέρει η τελική τιμή από τους υπολογισμούς μας;

Τι είναι η τιμή κιλοβατώρας και πώς την υπολογίζουμε;

Τα Watt ασφαλώς είναι μια μονάδα ισχύος της ενέργειας. Η κιλοβατώρα είναι η τιμή της ισχύος που δίνεται από τον πάροχο της ηλεκτρικής ενέργειας και αντανακλά το κόστος που έχει η κατανάλωση 1000 Watt ανά μία ώρα. Για να υπολογίσετε τον ρυθμό της κιλοβατώρας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαιρέσετε το συνολικό λογαριασμό ρεύματος, αφού έχετε αφαιρέσει τυχόν φόρους, με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Έχοντας αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσο πληρώνετε για την ηλεκτρική ενέργεια.

Όμως αυτό όπως τονίσαμε δεν καλύπτει το σύνολο των χρεώσεων, ούτε μπορεί με σιγουριά να σας προσφέρει το 100% του κόστους για το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν φορές που η κιλοβατώρα εκτοξεύεται με βάση τον τελευταίο λογαριασμό σας, ενώ και οι υπόλοιπες χρεώσεις δείχνουν να μην ανταποκρίνονται στα συμφωνηθέντα. Ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα, λοιπόν, και γιατί δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιος το εξασφαλίζει στους καταναλωτές;

Ποιες παγίδες κρύβει η σύγκριση παρόχων ρεύματος;

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί στους λογαριασμούς έχει να κάνει σαφώς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε ορισμένα συμβόλαια η κατανάλωση της ενέργειας δεν ήταν σταθερή ως προς το κόστος. Αντιθέτως, υπήρχε μια κυμαινόμενη χρέωση στην τιμή της κιλοβατώρας που επηρέαζε αρνητικά το σύνολο της τελικής τιμής. Αυτή η ρήτρα προσαρμογής ή αλλιώς η ρήτρα ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος) ενδέχεται να οδηγήσει σε υπέρογκους λογαριασμούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η συνολική κατανάλωση του ρεύματος είναι αυξημένη.

Προχωρώντας, μια ακόμη παγίδα αποτελεί η έκπτωση συνέπειας στο λογαριασμό. Αδιαμφισβήτητα και οι συνεπείς καταναλωτές θα πρέπει να επιβραβεύονται για την συμπεριφορά τους. Ωστόσο, εάν δεν καταφέρουν να εξοφλήσουν εγκαίρως τις οφειλές τους συνήθως παρατηρούν ότι η τιμή κιλοβατώρας εκτοξεύεται. Έχοντας παρέλθει η ημερομηνία όπου επρόκειτο να εξοφληθεί ο λογαριασμός, ο καταναλωτής καλείται πλέον να καλύψει μια εντελώς διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Εκεί το κόστος πολλαπλασιάζεται και η όποια έκπτωση εξανεμίζεται.

Κάθε πάροχος έχει προσδιορίσει πακέτα που φαινομενικά καλύπτουν κάθε είδος καταναλωτή. Όμως στην πράξη, θα πρέπει οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν μέσα από μια έρευνα αγοράς ποιο είναι το πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για παράδειγμα, πολλοί απωθούνται από την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο πάγιο σε κάθε λογαριασμό ρεύματος. Ως απάντηση στο ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα, εκείνοι επικεντρώνονται στις χρεώσεις παγίου και προσπαθούν να τις εξαλείψουν. Αν και αυτή δεν είναι μια λανθασμένη στρατηγική, εντούτοις οφείλει να συνδυάζεται με τη μελέτη και σύγκριση της ίδιας της τιμής κιλοβατώρας.

Επιπλέον, ξεχωριστή προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα χαρακτηριστικά της παροχής σας και στο ιστορικό της κατανάλωσής σας. Αυτά τα δύο στοιχεία πρόκειται να ξεδιαλύνουν εν μέρει την κατάσταση με την πιο κατάλληλη χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα. Παραδείγματος χάριν, είναι επιβεβλημένο να γνωρίζετε εάν έχετε νυχτερινό τιμολόγιο και αν η παροχή σας είναι μονοφασική ή τριφασική. Ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις παραπάνω ορολογίες, είναι απαραίτητο να κάνετε μια προσπάθεια και να μάθετε πώς μεταφράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά στο λογαριασμό σας. Μιλώντας με έναν σύμβουλο στην ηλεκτρική ενέργεια ή με κάποιον που γνωρίζει, θα ξεδιαλύνετε τους όρους στο μυαλό σας και θα μπορέσετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Η σύγκριση παρόχων ρεύματος οδηγεί σε μειωμένους λογαριασμούς πάντα;

Μέσα από την σύγκριση παρόχων ρεύματος, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια συμφέρουσα επιλογή προγράμματος για να πληρώνουμε λιγότερο. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ιδιαζόντως χρήσιμο αυτή την εποχή, με την τιμή κιλοβατώρας να έχει αυξηθεί και να συνεχίζει την ανοδική της πορεία δίχως την παραμικρή ένδειξη ότι θα καταλαγιάσει αυτή η τάση σύντομα. Γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα, θα έχετε μια πλήρη εικόνα του πού θα πρέπει να κοιτάξετε. Βασίζοντας την άποψή σας σε πραγματικά δεδομένα, όπως την κατανάλωσή σας σε ένα βάθος χρόνου 1 έτους ή και περισσότερο, έχετε την ευκαιρία να «προβλέψετε» ως ένα σημείο την κατανάλωσή σας και να αποφασίσετε ανάλογα.

Μια εμπεριστατωμένη απάντηση στο ερώτημα «Ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα», επομένως, μπορεί να υπάρξει μόνο έπειτα από σύγκριση των παρόχων της ηλεκτρικής ενέργειας και πάντα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της δικής σας παροχής. Χρειάζεστε αυτά τα στοιχεία για να κρίνετε αντικειμενικά και να αποφύγετε τους λανθασμένους χειρισμούς. Γνωρίζοντας πόσο καταναλώνετε και έχοντας τις εξατομικευμένες σας ανάγκες κατά νου (εάν προτιμάτε να εξοφλείτε με πάγια εντολή το λογαριασμό σας και πόσο συχνά θέλετε να εκδίδεται, εάν σας συμφέρει το πάγιο με αντάλλαγμα να απολαμβάνετε μια χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας ή αντιθέτως αν κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγαλύτερους λογαριασμούς), θα μπορέσετε να αποφασίσετε ορθά.

Μη διστάσετε να μελετήσετε με ζέση και ενδιαφέρον τα προτεινόμενα προγράμματα κάθε παρόχου, καθώς αρκετά συχνά βγαίνουν νέες επιλογές που ενδέχεται να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για εσάς περισσότερο ίσως από όσο θα φανταζόσασταν. Η διαρκής ενημέρωση καλώς ή κακώς αποτελεί μονόδρομο σε αυτή την αναζήτηση, μιας και όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Έχετε όλα τα εργαλεία ώστε να συγκρίνετε και να εξάγετε τα συμπεράσματά σας, βασισμένοι στις τιμές της αγοράς και τα επιμέρους κόστη που προστίθενται στο λογαριασμό. Παρατηρήστε τις χρεώσεις και μην παρασύρεστε από τιμολογιακά «πυροτεχνήματα», τα οποία εμφανίζονται με σκοπούς μάρκετινγκ και προσπαθούν να σας αποπροσανατολίσουν.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε περισσότερο από καθετί είναι πως η τιμή κιλοβατώρας είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης που οδηγεί στο φθηνό ρεύμα. Μην αναλώνεστε στην αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής χωρίς παράλληλα να συνυπολογίσετε τις επιμέρους χρεώσεις, τυχόν επιβαρύνσεις και τόκους υπερημερίας ή άλλες χρεώσεις που προστίθενται στο τελικό ποσό. Είναι κρίμα να κάνετε όλη αυτή την προσπάθεια και να μην αποφέρει καρπούς. Λάβετε όλα τα στοιχεία υπόψη και θα δείτε πως ακόμα και σε μια τόσο αρνητική συγκυρία για την ηλεκτρική ενέργεια, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας.

Σχόλια

Exit mobile version