home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδια

Μια εναλλακτική πρόταση στις γειτονιές της σκληροτράχηλης Τσακώνικης γης

Ένας πανέμορφος οικισμός με γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, «πνιγμένος» σε καστανιές, μηλιές, κερασιές, βελανιδιές, αχλαδιές και πλατάνια

Ένα κεφαλοχώρι στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα στις γειτονιές της σκληροτράχηλης Τσακώνικης γης. Ο Άγιος Πέτρος Κυνουρίας είναι ένας πανέμορφος οικισμός με γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, «πνιγμένος» σε καστανιές, μηλιές, κερασιές, βελανιδιές, αχλαδιές και πλατάνια.

Ικανοποιητική τουριστική υποδομή, καλά καταλύματα, ταβέρνες και εστιατόρια που λειτουργούν χειμώνα – καλοκαίρι. Το χωριό προσφέρεται για αρκετές αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στον Πάρνωνα (στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4), αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση για εκδρομή κοντά στην καταπράσινη φύση όλες τις εποχές του χρόνου. Το ορειβατικό καταφύγιο απέχει 20 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο.

Βίντεο: DIVERSITY. GR

Αξιοθέατα

Περιηγηθείτε στο χωριό και θαυμάστε την κρήνη με επιγραφή 1769 και τα κτίρια όπως τον «Πύργος του Αγά» (ή Τρικαλιότη) του 18ου αιώνα- οχυρό κατοικία, με δύο ορόφους και κατώϊ, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο καθώς και το Δημοτικό Σχολείο κτίσμα του 1920.

Επισκεφθείτε το γεφύρι στο «βύθουλα της Άννας» πετρόχτιστο στενόμακρο γεφύρι του Τάνου, ποταμός που περνάει στην άκρη του χωριού, το παλιό Ταπητουργείο και τα πυργόσπιτα.

Η Μαλεβή και το μοναδικό στην Ευρώπη Κεδροδάσος

Μόλις 5 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η Μονή Παναγίας Μαλεβής με την θαυματουργή εικόνα η οποία βγάζει Άγιο Μύρο.

Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος Δενδρόκεδρων, ένα από σημαντικότερα είδη του Πάρνωνα και μία έκταση του 740 στρεμμάτων που έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» λόγω της βοτανικής και οικολογικής του αξίας.

Δραστηριότητες και ψυχαγωγία

Αν λατρεύετε την ιππασία, μπορείτε να χαρείτε τις ομορφιές του Πάρνωνα νοικιάζοντας ένα άλογο. Ή αν είστε αρχάριος να κάνετε μαθήματα ιππασίας.

Στην περιοχή γίνονται πανηγύρια στις 7 Μαίου του Αγίου Νείλου, στις 29 Ιουνίου των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 15 Αυγούστου της Παναγίας και στις 23 Αυγούστου της «Μαλεβής».

Μικρό καρναβάλι γίνεται την Κυριακή της Τυρινής με ένα χαρακτηριστικό τοπικό έθιμο, την «γκαμήλα» που κυνηγά τους περαστικούς. Πρόκειται για ξύλινο μεγάλο σκεπαστό σαμάρι που μεταφέρουν από κάτω δύο άτομα που κρατούν ένα προεξέχον ξύλο με το κρανίο ενός μουλαριού του οποίου η γνάθος ανοιγοκλείνει.

Πώς θα πάτε στον Άγιο Πέτρο

Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται στη Βόρεια Κυνουρία, 35 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Ακολουθείτε την διαδρομή Τρίπολης – Σπάρτης στις δύο διασταυρώσεις για Καρυά ή στην επόμενη για Βρέσθενα.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο ορεινό χωριό της Αρκαδίας με μία στάση στο κοντινό Παράλιο Άστρος (37 χλμ.) με τις απέραντες παραλίες του.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button