home design 800x400

Αγωνία στην Αργολίδα: F-16 απογειώθηκαν για ύποπτο Airbus με προορισμό το Λίβανο – Το Renegade που ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες

Εκεί οφειλόταν ο εκκωφαντικός ήχος σαν εκρήξεις που αναστάτωσε κατοίκους σε Άργος και Ναύπλιο. Τα μαχητικά κλήθηκαν να αναχαιτίσουν πολιτικό αεροσκάφος σε ένα περιστατικό που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε αεροπορική τραγωδία.

Σε περιστατικό Renegade το οποίο προκάλεσε αρχικά αγωνία αλλά ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, φαίνεται πως οφείλεται τελικά ο εκκωφαντικός θόρυβος σαν έκρήξη, που άκουσαν κάτοικοι σε Άργος και Ναύπλιο τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 10 Αυγούστου και έγιναν αντικείμενο συζήτησης στην Αργολίδα.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν ύποπτο πολιτικό αεροσκάφος τύπου Airbus A321 με 145 επιβάτες το οποίο είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη με προορισμό την Βηρυτό του Λιβάνου, και το οποίο δεν απαντούσε σε καμία κλήση δια ασυρμάτου.

Δύο ή και περισσότερες ώρες νωρίτερα από το περιστατικό στο Άργος, πριν τις 5:30 το απόγευμα, μαχητικά Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν πετάξει πάνω από τα Καλάβρυτα, αλλά φαίνεται πως αυτή η πτήση, επειδή είναι σε αρκετά προγενέστερο χρόνο, δεν σχετίζεται με το συμβάν που εκτυλίχθηκε μετέπειτα στον Αργολικό ουρανό.

Renegade στο Άργος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Ηλιάδη για το armyvoice.gr:

«Δόθηκε από το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία (CAOC Torrejón) κωδικός Renegade, εντολή για αναχαίτηση πολιτικού αεροσκάφους το οποίο δεν απαντούσε στις κλήσεις και δεν μιλούσε στον ασύρματο.

Είχε γίνει ήδη πολλές φορές προσπάθεια επαφής με το αεροσκάφος αλλά δεν είχαν πάρει καμία απάντηση από τον ασύρματο, κάτι που ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Απογειώθηκαν F-16 για ύποπτο αεροσκάφος

Άμεσα δόθηκε η εντολή στην Ελλάδα να απογειώσει μαχητικά αεροσκάφη για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και οπτικής επαφής με το πιλοτήριο του αεροσκάφους. Επρόκειτο για αεροσκάφος Airbus A321 με 145 επιβάτες το οποίο είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη με προορισμό τη Βηρυττό.

Άμεσα απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα δυο μαχητικά F-16 τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα και προσέγγισαν το πολιτικό αεροσκάφος περίπου πάνω από την Αργολίδα.

Η διαδικασία της αναχαίτισης ενός πολιτικού αεροσκάφους περιλαμβάνει οπτική αναγνώριση, ανάκτηση επαφής και επικοινωνίας και καθοδήγηση και συνοδεία είτε στην αρχική προβλεπόμενη πορεία, είτε εκτός απαγορευμένης περιοχής – εναερίου χώρου, είτε στο αεροδρόμιο προσγείωσης.

Τα δυο ελληνικά μαχητικά συνάντησαν το ύποπτο αεροσκάφος περίπου γύρω στις 7 και μισή το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου. Εκεί κατάφεραν να αποκαταστήσουν επαφή με τον πιλότο και να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μάλλον είχε ξεχάσει να γυρίσει τα όργανα στη σωστή συχνότητα κι έτσι δεν απαντούσε σε καμία από τις κλήσεις.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κατοίκους της περιοχής του Άργους και του Ναπλίου, οι οποίοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική ότι άκουσαν κάτι περίεργους ήχους σαν εκρήξεις.

Εφιαλτικές μνήμες

Ένα ανάλογο περιστατικό ήταν και αυτό που είχε σημειωθεί μια ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, με το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας Ήλιος, που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005 στις 12:03 ώρα Ελλάδας σε λοφώδη περιοχή πλησίον του Γραμματικού Αττικής. Συνολικά οι 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Η Πτήση 522 της Helios Airways

Στις 09:37 το αεροσκάφος εισήλθε στην FIR Αθηνών πετώντας σταθερά σε ΕΠ340. Στις 10:12 το ΚΕΠ Αθηνών κάλεσε την Πτήση 522 τέσσερις φορές χωρίς να λάβει απάντηση.

Στο χρονικό διάστημα από τις 10:13 μέχρι και τις 10:49 το ΚΕΠ Αθηνών κάλεσε την Πτήση 522 έντεκα φορές στην εν χρήσει συχνότητα και τρεις φορές στην συχνότητα κινδύνου, μεταξύ άλλων προσπαθειών, ενώ την Πτήση κάλεσε και άλλο αεροσκάφος, χωρίς απάντηση.

Στις 10:16 ο προϊστάμενος του ΚΕΠ Αθηνών ειδοποίησε την Προσέγγιση Αθηνών, τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου και την Πολεμική Αεροπορία για την απώλεια επικοινωνίας με το αεροσκάφος, ενώ στις 10:53 κήρυξε φάση συναγερμού. Από τις 10:37 το αεροσκάφος είχε εισέλθει σε διαδικασία κράτησης (holding pattern) σε ύψος 34.000 ποδών γύρω από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Η αναχαίτισή του από μαχητικά F-16

Στις 11:23 η Πτήση 522 αναχαιτίστηκε από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο. Οι χειριστές των F-16 προσπάθησαν να επικοινωνήσουν οπτικά με το πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης, εκτέλεσαν ελιγμούς γύρω από το αεροσκάφος και δεν παρατήρησαν καπνό, φωτιά ή ζημιά επί της ατράκτου.

Οι χειριστές των μαχητικών δήλωσαν επίσης ότι η θέση του κυβερνήτη ήταν κενή, πιθανώς επειδή είχε νωρίτερα σηκωθεί για να κοιτάξει τις ασφάλειες του ηλεκτρικού κυκλώματος, και ο συγκυβερνήτης είχε πέσει πάνω στα χειριστήρια, χωρίς να φορά μάσκα οξυγόνου.

Ο ένας χειριστής δήλωσε ακόμα ότι δεν παρατήρησε καμία κίνηση στο θάλαμο επιβατών και ότι είδε μόνο τρεις καθισμένους και ακίνητους επιβάτες που φορούσαν μάσκες οξυγόνου, καθώς και αρκετές κρεμασμένες μάσκες οξυγόνου. Στις 11:34 το ΚΕΠ Αθηνών κήρυξε φάση κινδύνου.

Η είσοδος στο πιλοτήριο και η συντριβή

Στις 11:49 ο χειριστής του F-16 παρατήρησε ένα άτομο, φορώντας στολή πληρώματος θαλάμου επιβατών και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν φορούσε μάσκα, να εισέρχεται στο θάλαμο διακυβέρνησης.

Η μετέπειτα έρευνα έδειξε ότι το άτομο αυτό ήταν πιθανότατα ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου που κατείχε πτυχίο επαγγελματία χειριστή από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άτομο κάθισε στην θέση του κυβερνήτη, φόρεσε τα ακουστικά και άπλωσε τα χέρια του στον πίνακα οργάνων. Το ίδιο λεπτό έσβησε ο αριστερός κινητήρας λόγω εξάντλησης των καυσίμων και το αεροσκάφος έγειρε προς τα αριστερά κατερχόμενο και κατευθυνόμενο βορειοδυτικά.

Στις 11:54 το άτομο στο πιλοτήριο της Πτήσης 522 εξέπεμψε τρεις φορές εκπομπή κινδύνου (MAYDAY) και στη συνέχεια άλλες δύο με πολύ εξασθενημένη φωνή.

Οι εκπομπές αυτές, ωστόσο, δεν έγιναν αφού δεν ενεργοποιήθηκε το μικρόφωνο και απλά καταγράφηκαν στον καταγραφέα ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης (CVR). Στα 7.000 πόδια, το άτομο στο πιλοτήριο ένευσε στον χειριστή του F-16 ο οποίος του έκανε σήμα να τον ακολουθήσει, στο οποίο το άτομο ένευσε με τον αντίχειρα προς τα κάτω.

Στις 11:59 η πορεία της Πτήσης 522 άλλαξε σε νοτιοδυτική συνεχίζοντας τη κάθοδο, ενώ το ίδιο λεπτό έσβησε και ο δεξιός κινητήρας Στις 12:03:32 το αεροσκάφος τελικά προσέκρουσε σε λοφώδη περιοχή κοντά στο Γραμματικό Αττικής, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σχόλια

Exit mobile version