home design

Μπούρτζι: Έντονες μυρωδιές ιστορίας στο Κάστρο του Θρόνου (Βίντεο)

Προτιμάς να το βλέπεις από μακριά, σαν μια καρτ ποστάλ που δεν χάνει ποτέ το χρώμα της ή να τριγυρνάς στον μικρόκοσμό του;

Castello dello Soglio. Αυτό ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου που, μαζί με το Παλαμήδι, αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Ναυπλίου. Οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε ως Μπούρτζι, που στα τουρκικά σημαίνει “Νησί-φρούριο” και με αυτή ακριβώς την ονομασία το συζητάμε μεταξύ μας.

Με το ενετικό «Κάστρο του Θρόνου» μπαίνεις στο δίλημμα: προτιμάς να το βλέπεις από μακριά, σαν μια καρτ ποστάλ που δεν χάνει ποτέ το χρώμα της ή να τριγυρνάς στον μικρόκοσμό του οσμίζοντας έντονες μυρωδιές ιστορίας;

Καστέλο αλά ιταλικά

Αυτό που σίγουρα ξέρεις, είναι πως δεν σου αρκεί απλά να το κοιτάς χωρίς να γνωρίζεις την ιστορία του. Το Μπούρτζι κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1471 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, εξού και το ιταλικό του πρώτο όνομα. Και αν έχεις ακούσει να αναφέρονται στο Ναύπλιο ως “το Λιμάνι της Αλυσίδας” (Porto Cadena) είναι γιατί υπήρχε πραγματικά μια κινητή αλυσίδα, που άρχιζε από την Ακροναυπλία και έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, που σκοπό της είχε να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους θαλάσσιους επιδρομείς.

Από φυλακή, ξενοδοχείο

Στην πορεία των χρόνων, και ποιους δεν έχει φιλοξενήσει το ενετικό αυτό κάστρο. Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, εδώ φιλοξενήθηκε δις η ελληνική κυβέρνηση, εδώ έμεναν και οι δήμιοι του Παλαμηδίου.

Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού, ενώ μεταξύ 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας

Για την ώρα μπορείς να πάρεις ένα από τα καραβάκια που αράζουν στην προκυμαία, χωρίς όμως να μπορείς να μπεις και να περιηγηθείς μέσα σε αυτό.

Από Σεπτέμβρη η καστρονησίδα θα ανοίξει πιλοτικά, όπως είπε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ναύπλιο, με τα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βίντεο: Sky Wings stories
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version