home design 800x400

Πελοπόννησος: Τι κοινό έχουν μια βάρκα, μια τηλεκάρτα του 2002 και ένα γιαούρτι 40 ετών

Η iSEA ανέσυρε περισσότερους από 3,5 τόνους απορριμμάτων από το βυθό σε Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι, Γύθειο, Ελαφόνησο, Πύλο, Μεθώνη, Ηλεία κ.α.

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια βάρκα, μια τηλεκάρτα του 2002, δύο καρότσια σούπερ μάρκετ και ένα γιαούρτι 40 ετών; Και κάποια από αυτά αναμεμειγμένα με νεαρά χταπόδια. Όλα αυτά και πολλά ακόμα βρέθηκαν στο βυθό λιμανιών και ακτών στην Πελοπόννησο αυτό το καλοκαίρι.

Σε λιμάνια και ακτές σε Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία βρέθηκε Ιούνιο και Ιούλιο, ο Οργανισμός iSea, υλοποιώντας 18 δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω», μιας προσπάθειας για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές.

Δράσεις στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκαν,

  • 2 υποβρύχιοι και 1 παράκτιος στην Αργολίδα
  • 2 υποβρύχιοι και 4 παράκτιοι στη Λακωνία
  • 2 υποβρύχιοι και 5 παράκτιοι στη Μεσσηνία
  • 2 παράκτιοι στην Ηλεία

Από την Πελοπόννησο απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 3,5 τόνοι απορριμμάτων συνολικά, με τη συμβολή περισσότερων από 140 εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, ενώ συγκεντρώθηκαν δεδομένα για τα είδη και την ποσότητα των απορριμμάτων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τις οδηγίες και το πρωτόκολλο της Οδηγίας Πλαισίου για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Κυριαρχούν τα πλαστικά

Το 87 % των απορριμμάτων στις ακτές και το 52 % των βενθικών απορριμμάτων που απομακρύνθηκαν, ήταν πλαστικά.

Πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ακτές των παραπάνω περιοχών ήταν τα πλαστικά κομμάτια και τα φίλτρα τσιγάρων, ενώ στον βυθό κυριαρχούσαν τα πλαστικά μπουκάλια και τα μεταλλικά τενεκεδάκια.

Τηλεκάρτα, γιαούρτι, χταπόδια, μέχρι και ολόκληρη βάρκα

Μεταξύ άλλων, δεν έλειπαν αντικείμενα που από το παρελθόν όπως μια τηλεκάρτα που βρέθηκε στον βυθό του Ναυπλίου χρονολογούμενη από το 2002, καθώς και ένα πλαστικό τενεκεδάκι γιαουρτιού της δεκαετίας του ’80 στο βυθό της Ελαφονήσου.

Από τον καθαρισμό στη Μεθώνη απομακρύνθηκε μια ολόκληρη βάρκα, ενώ από την ακτή απομακρύνθηκε σημαντική ποσότητα θραυσμάτων.

Από την παραλία της Πύλου αφαιρέθηκε μεγάλος αριθμός τεχνιτών δολωμάτων, ενώ, μεγάλος αριθμός νεαρών χταποδιών βρέθηκαν και απελευθερώθηκαν από τα απορρίμματα που υπήρχαν στην περιοχή.

Απομακρύνθηκαν πάνω από 75 τόνοι από το 2018

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το 2018, έχουν πραγματοποιηθεί 200 υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση περισσότερων από 75 τόνων απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες, σε όλη την Ελλάδα.

Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 1.300 εθελοντές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας και δύτες, οι οποίοι παράλληλα ενημερώθηκαν για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων και τις ορθές πρακτικές μείωσής τους στην καθημερινότητά τους.

Σχόλια

Exit mobile version