home design

Τιμούν τα 200 χρόνια από την καταστροφή του Δράμαλη με πεζοπορία από την Προσύμνη στο Στεφάνι

Στο Στεφάνι οι πεζοπόροι θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Τα Στενά της Ελευθερίας»

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στις διαβάσεις του ορεινού όγκου που χωρίζει την Αργολίδα από την Κορινθία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσύμνης «Αστερίων» σε συνεργασία με τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας, διοργανώνουν Πεζοπορική Διαδρομή από την Προσύμνη Αργολίδας στο Στεφάνι Κορινθίας την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Μετά τον αποκλεισμό της πολυάριθμης οθωμανικής στρατιάς καταστολής του Δράμαλη Μαχμούτ Πασά επί δύο εβδομάδας στον Αργολικό κάμπο και την ενέδρα που έστησε η στρατηγική ευφυΐα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στα στενά του Δερβενακίου και του Άγιου Σώστη στις 26 Ιουλίου 1822, ο Δράμαλης επιχείρησε στις 28 Ιουλίου να διαφύγει στη Κόρινθο από τη διάβαση της Κλεισούρας (Μπερμπάτι-Στεφάνι-Αγιονόρι). Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με τις δυνάμεις του Νικηταρά, των Φλεσσαίων και του Δημήτρη Υψηλάντη, οι οποίες ολοκλήρωσαν την ιστορική νίκη που έσωσε και εδραίωσε την Επανάσταση.

Στο Στεφάνι οι πεζοπόροι θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ» που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Στεφανίου και είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη.

Η επιστροφή των πεζοπόρων από το Στεφάνι στη Προσύμνη (Μπερμπάτι) θα γίνει με λεωφορείο που θα προσφέρει ο Δήμος Άργους-Μυκηνών.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ώρα εκκίνησης: 8πμ (Πλατεία Προσύμνης)
Διάρκεια: 3 ώρες
Απόσταση: 8 χλμ.
Υψομετρική Διαφορά: 550 μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6972448668 (Παναγιώτης Ψύχας) & 6973550370 (Αντώνης Παπαντωνίου).

Η περιοδική έκθεση «Τα Στενά της Λευτεριάς»

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ» που θα γίνουν το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 και ώρα 8:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Στεφανίου Κορινθίας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη, που συντελέστηκε στις ορεινές διαβάσεις της περιοχής Στεφανίου στις 26-28 Ιουλίου 1822 και είχε ως αποτέλεσμα τη σωτηρία αλλά και την εδραίωση της Επανάστασης.

Η έκθεση φιλοδοξεί να ρίξει φως στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας και στις συγκυρίες που οδήγησαν στο κορυφαίο πολεμικό γεγονός της Μάχης των Δερβενακίων και την ιστορική νίκη των Ελλήνων εναντίον της πολυάριθμης οθωμανικής στρατιάς καταστολής της Επανάστασης, που ολοκληρώθηκε δύο μέρες αργότερα στη Μάχη της Κλεισούρας Αγιονορίου. Η έκθεση εμπλουτίζεται με λαογραφικά αντικείμενα αλλά και αυθεντικά οικογενειακά κειμήλια Στεφανιωτών της εποχής.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων θα πλαισιώσει η Χορευτική Ομάδα Στεφανίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version