Home design

Από την Παρασκευή οι πληρωμές στους δικαιούχους επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Πώς θα ελέγξετε το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή σας

Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου θα αρχίσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς στην τελική ευθεία έχουν μπει οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τα 2,8 εκ. αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί μέσω του Power Pass, όπως δήλωσε ο υποργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων τα ποσά θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού από την Παρασκευή, ενώ ορισμένοι δικαιούχοι θα περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιπλέον διασταυρώσεις που θα ξεκαθαρίσουν τα ακριβή ποσά που θα πιστωθούν.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι, σημαντικός αριθμός αιτήσεων έμειναν εκτός επιδότησης, καθώς από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι είτε είχαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από το προβλεπόμενο είτε είχαν υποβληθεί περισσότερες από μια αιτήσεις για το ίδιο ρολόι είτε οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ήδη καλυφθεί από την κρατική ενίσχυση και τις εκπτώσεις από τους παρόχους ή ήταν χαμηλότερες από 30 ευρώ.

Φωτό: pixabay/Kunnasberg

Πώς θα ελέγξετε σε ποια φάση βρίσκεται η αίτησή σας

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται η αίτησή τους μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Power Pass και βλέποντας ποια σήμανση εμφανίζεται για την πορεία της αίτησης.

Τι σημαίνει αν δείτε:

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Στο πάνω μέρος της αίτησης θα δείτε τον ακριβή λόγο απόρριψής της.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για το αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN, το αν ο αιτών δεν έχει ξεπεράσει τη μία αίτηση για την κύρια κατοικία και τις 3 για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται η τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα έχει εκτελέση την πληρωμή και ο δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους, και αφορά στην κύρια κατοικία και στη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη στα 600 ευρώ.

Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay

Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο της αίτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό σε διπλάσιο ύψος από αυτό της ενίσχυσης. Δηλαδή, αν κάποιος λάβει ενίσχυση 100 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και παραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του είναι στην αίτηση να έχει δηλωθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ((ΙΒΑΝ).

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για την επιδότηση στα καύσιμα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που αναμένεται να δοθεί στις αρχές Αυγούστου.

Από αύριο Παρασκευή λοιπόν οι πρώτοι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχόλια

Exit mobile version