home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚορινθίαΑρκαδίαΑυτοδιοίκησηΜεσσηνίαΛακωνία

Πώς εξελίσσεται η δακοκτονία σε Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία

Τι συμβαίνει σε κάθε περιφερειακή ενότητα και ποιος είναι ο προγραμματισμός

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, συνέντευξη τύπου με θέμα την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αρχικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία έγινε συμπληρωματική κατανομή για την κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας στις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτείτε με το ποσό 1.082.000 €. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πλέον η χρηματοδότηση για όλη την Περιφέρεια ανέρχεται σε ποσό άνω των 10 εκ. ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι με την επιπλέον χρηματοδότηση δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης και 4ου ψεκασμού για όλους, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Επίσης ενημέρωσε ότι μετά από αιτήματα των αναδόχων του προγράμματος, αποφασίστηκε, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο, να δοθεί επιπλέον ποσό 10% για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων εξαιτίας της διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων.

Στην αναφορά του για την εξέλιξη του προγράμματος τόνισε ότι οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο προγραμματισμός όλων των ενοτήτων προβλέπει έναρξη των ψεκασμών την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ανάλογα πάντα και με τα ευρήματα της παγιδοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ενότητες, όπου απαιτήθηκε, αξιοποίησαν πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει για το τρέχον έτος την υπογραφή συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους του προγράμματος δακοκτονίας με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίησή του.

Η δακοκτονία ανά περιφερειακή ενότητα

Αναλυτικά ανά ΠΕ το πρόγραμμα εξελίσσεται ως εξής:

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 6.095.394 € (ψεκασμοί 5.238.825, παγιδοθεσία 856.569 €). Πρόσφατα η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τους προσωρινούς αναδόχους των ψεκασμών και προχωρά η διαδικασία συμβασιοποίησης. Όσον αφορά την παγιδοθεσία, αυτή έχει προχωρήσει με τους προσωρινούς αναδόχους και έχει ήδη γίνει η πρώτη ανάρτηση των παγίδων, η οποία θα δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του δακοπληθυσμού εντός των ημερών.

Η διαγωνιστική διαδικασία είχε και κάποιες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα για την τοπική κοινότητα Καλλιθέας δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το τμήμα αυτό.

Επίσης στην πρόσφατη οικονομική επιτροπή αναδείχθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις κοινότητες Εξωχωρίου, Προάστειου, Σωτηριάνικων, Κέντρου, Βέργας και Προσηλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης, επειδή ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διαγωνιστική διαδικασία για τις παραπάνω κοινότητες.

Όσον αφορά την ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς στη Μεσσηνία είναι αρκετά πλούσια με τοπικές διαφοροποιήσεις.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 2.350.910,83 € (ψεκασμοί 2.167.430,61 €, παγιδοθεσία 183.480,22 €). Έχουν εγκριθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι των ψεκασμών και προχωρά η διαδικασία συμβασιοποίησης. Προσδιορίζεται η έναρξη των ψεκασμών αρχές Ιουλίου. Όσον αφορά την παγιδοθεσία, οι προσωρινοί ανάδοχοι έχουν εγκριθεί και η ανάρτηση των παγίδων προγραμματίζεται άμεσα.

Από τη διαγωνιστική διαδικασία προέκυψε 12 κοινότητες να μην έχουν ανάδοχο, επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και προγραμματίζονται νέοι διαγωνισμοί.

Τα άγονα τμήματα του διαγωνισμού είναι: Αγγελώνα, Άγιος Ιωάννης – Μονεμβασιά, Άνω Καστένα Βοιών, Βασιλική – Γοράνοι, Βρέστενα, Σελλασία – Κονιδίτσα, Βουτιάνοι – Κλαδάς, Θεολόγος και Σκαμνάκι, συνολικού προϋπολογισμού 243.360 €.

Όσον αφορά την ανθοφορία της ελιάς στη Λακωνία είναι αρκετά πλούσια ενώ η καρπόδεση είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα έτη.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμός 604.000 € (ψεκασμοί και παγιδοθεσία).

Οι προσωρινοί ανάδοχοι του διαγωνισμού έχουν υπογράψει συμβάσεις, η παγιδοθεσία έχει ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και οι ψεκασμοί προβλέπεται να ξεκινήσουν στο μέσο της επόμενης εβδομάδας.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Διαγωνισμός ετήσιος, προϋπολογισμός 301.000 €, ο οποίος ολοκληρώθηκε με υπογεγραμμένες συμβάσεις οριστικών αναδόχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών.

Η παγιδοθεσία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου, ενώ οι ψεκασμοί προβλέπονται να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία για την Κορινθία δεν ήταν εκτεταμένη με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να αναμένεται μειωμένη σε σημαντικό ποσοστό.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Διαγωνισμός τριετής, προϋπολογισμού 1.060.600 €. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των οριστικών αναδόχων ψεκασμών και παγιδοθεσίας. Η ανάρτηση των παγίδων για την περιοχή της Κυνουρίας, όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Αρκαδία, έχει ξεκινήσει και αναμένονται ψεκασμοί αρχές Ιουλίου. Η ανθοφορία ήταν πολύ καλή στην Αρκαδία όπως και η καρπόδεση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button