home design 800x400

Πελοπόννησος: Στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Από 1ης Ιουλίου οι προτάσεις των Δήμων για την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στους ΟΤΑ

Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμμετείχαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, την Τρίτη 28 Ιουνίου, ενόψει της έκδοσης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Πρόσκλησης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της υπό έκδοση Πρόσκλησης, η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Μάρτιο και στην τελική μορφή της οποίας ενσωματώθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις των δήμων και της ΚΕΔΕ, ενώ δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης, ο οποίος επεσήμανε ότι μια πρόσκληση 228 εκατ. ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, και από 1ης Ιουλίου, θα μπορούν οι δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Φωτό: ΚΕΔΕ

Η Πρόσκληση περιλαμβάνει 38 δράσεις και οι Δήμοι έχουν να επιλέξουν, ως αναθέτουσα αρχή, μεταξύ δύο τρόπων διαγωνισμού. Ενός ενιαίου, οπότε οι προσφορές θα πρέπει να αφορούν σε ένα σύνολο 6-7 δράσεων, είτε τμηματικών διαγωνισμών, με ξεχωριστές προσφορές για κάθε δράση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις εφαρμογές που έχουν πραγματικά ανάγκη, ώστε να μην πάνε χαμένα τα χρήματα.

«Επειδή θα έρθουν εταιρείες – και καλά θα κάνουν  να έρθουν – να μας παρουσιάσουν την “πραμάτειά τους”, πρέπει να σκεφτούμε να πάμε ανάποδα. Και ανάποδα σημαίνει όχι να βρούμε μια ωραία λύση και να ψάξουμε τρόπο να την υλοποιήσουμε αλλά να δούμε τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων μας. ΄Αλλα προβλήματα έχει ένας μεγάλος Δήμος, άλλα ένας μικρός. Να  τα καταγράψουμε και να ψάξουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από την αγορά.  Πάρα πολύ παρήγορο είναι, ότι  πλέον η αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα ανοίγει. Πρέπει να πιάσουμε  δουλειά για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Η Πρόσκληση, η οποία αναμένεται να ανοίξει την 1η Ιουλίου, έχει προϋπολογισμό 228 εκ. ευρώ, απευθύνεται στους 315 Δήμους της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 100 χιλιάδων κατοίκων και στα νομικά πρόσωπα αυτών.

Φωτό: ΚΕΔΕ

Το έργο έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων  στις οποίες συγκαταλέγονται η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.

Από τον επόμενο μήνα αναμένονται οι προτάσεις των Δήμων της Πελοποννήσου και να διενεργηθούν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί ώστε να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ της Περιφέρειας.

Σχόλια

Exit mobile version