home design 800x400

Ο Άγγελος Τερζάκης μιλάει στο Ναύπλιο για τις άγνωστες πλευρές του έργου του

Τιμητικό αφιέρωμα που περιλαμβάνεται στο 2ο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης και διοργανώνεται για 2η χρονιά από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ

Υπάρχουν φορές που ξεδιπλώνονται μπροστά μας άγνωστες πλευρές του έργου ενός μεγάλου δημιουργού και μας προτρέπουν να δούμε και πάλι από την αρχή την παρουσία και τη σκέψη του. Ο Άγγελος Τερζάκης μιλάει στο Ναύπλιο στο τιμητικό αφιέρωμα που περιλαμβάνεται στο 2ο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης και διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ.

Η οργανωτική επιτροπή θέλησε να παρουσιάσει στο κοινό μια, κατά το δυνατόν, πληρέστερη εικόνα του έργου και των προσανατολισμών του μεγάλου λογοτέχνη με νέες έρευνες που στηρίζονται στο προσωπικό του αρχείο αλλά και στο έργο του. Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν «από την Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ (1945) στην κινηματογραφική ταινία Νυχτερινή περιπέτεια» της δεκαετίας του ’50. Παρ’ ότι η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ δεν είναι το πρώτο έργο του και η Νυχτερινή Περιπέτεια δεν είναι το τελευταίο, αποτελούν δυο σημαντικά σημεία στη λογική εξέλιξη της πορείας του έργου του μεγάλου μας λογοτέχνη. Μαζί με τον Γ.Θεοτοκά ήταν οι κύριοι εκφραστές του κινήματος της «Γενιάς του ’30». Ιδιαίτερα όμως ο Άγγελος Τερζάκης έδωσε με το έργο και τους θεωρητικούς του προβληματισμούς νέα ώθηση, περιεχόμενο και προσανατολισμούς στη λογοτεχνική γραφή, ενώ ο ίδιος τόλμησε να αναμετρηθεί σε νέα πεδία με τις προκλήσεις της 7ης Τέχνης, δηλαδή του Κινηματογράφου. Αυτή την έννοια έχει ο συμβολισμός της ομιλίας του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο. Τέσσερεις εξαιρετικοί επιστήμονες και άνθρωποι των Γραμμάτων, θα παρουσιάσουν τη σκέψη, τη δράση και το έργο του λογοτέχνη.

Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ, κ. Θανάσης Αγάθος δημοσίευσε μόλις το 2020 μια λεπτομερή έρευνα για το έργο του Αγγ. Τερζάκη δίνοντας έμφαση στο πάθος του για τον κινηματογράφο. Μια πλευρά του δημιουργού  σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στη γενέτειρά του. «Αν τον Τερζάκη τον συνδέει με τον Θεοτοκά το πάθος του θεάτρου (και του δοκιμίου)», γράφει ο κ. Θ. Αγάθος, «με τον Καραγάτση τον συνδέει η αγάπη για τον κινηματογράφο. Και οι δυο αρθρογραφούν για τον κινηματογράφο και οι δυο εισέρχονται στον χώρο της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, ο Καραγάτσης πρώτα, το 1946, με την πολεμική περιπέτεια Καταδρομή, ο Τερζάκης ύστερα, το 1953, με τη Νυχτερινή περιπέτεια….». Βέβαια, μπορεί η αναμέτρηση αυτή του Αγγ. Τερζάκη με τον κινηματογράφο να μην ήταν από τις πιο πετυχημένες, όμως ο δημιουργός δεν πτοείται και γράφει άλλα πέντε σενάρια ή σχέδια σεναρίου όπως σημειώνει ο κ. Θ. Αγάθος. Πρόκειται για μια μελέτη πλούσια σε αρχειακό υλικό και αναλύσεις έργων, που θα έχουμε την τύχη να ακούσουμε από τον ίδιο τον ερευνητή-συγγραφέα Καθηγητή κ. Θ. Αγάθο.

Όπως επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το αρχείο του λογοτέχνη και ολόκληρη η προσπάθεια αρχειακής οργάνωσης και καταγραφής που έγινε από την αρχαιολόγο-ερευνήτρια κ. Λήδα Κωστάκη στα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

Τέλος, δυο ερευνητές γνωστοί και στην Αργολίδα για την παρουσία και το έργο τους, θα παρουσιάσουν επίσης ενδιαφέρουσες πλευρές του έργου και της ζωής του Αναπλιώτη δημιουργού. Η φιλόλογος Καλλιόπη Καλποδήμου θα παρουσιάσει την πένα του Άγγελου Τερζάκη να σκιαγραφεί την … Γυναίκα, μέσα από μια πλούσια και αναλυτική σκέψη όπως μας έχει συνηθίσει στις παρουσιάσεις της. Άνθρωπος του βιώματος και της αναζήτησης νοήματος, ο ποιητής Γιώργος Πατρινιός έχει δει, ακούσει και βιώσει τους Αναπλιώτες δημιουργούς. Η πολύτιμη εμπειρία του θα ολοκληρώσει τη συνάντησή μας με τον Άγγελο Τερζάκη με τον ευρηματικό τίτλο «Η χειρωναξία του πνεύματος».

Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022  (ώρα 20:00) στον όμορφο αίθριο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης και στις θεματολογικές εναλλαγές η θεατρολόγος Ελπίδα Κομιανού θα μας θυμίζει με το μοναδικό της τρόπο και λόγο, σημαντικές στιγμές της λογοτεχνικής πορείας του μεγάλου μας δημιουργού.

(Θα βρείτε το βιβλίο «Ο Άγγελος Τερζάκης και ο Κινηματογράφος» του κ. Θανάση Αγάθου, στο βιβλιοπωλείο «Αποσπερίτης» του Ναυπλίου, Λ.Αμαλίας 30, 27520-22580).

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Exit mobile version