home design 800x400

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολίου

Προαιρετική η αναμνηστική δόση για τους άνω των 30

Άνοιξε από σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, για άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια τέταρτη δόση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός είναι η βασική τακτική άμυνας απέναντι στον κορονοϊό, και γι’ αυτό το λόγο δίνεται η δυνατότητα, σε όσους θέλουν, να θωρακιστούν ενόψει πιθανής έξαρσης των κρουσμάτων το καλοκαίρι.

Η αύξηση των μολύνσεων που ήδη παρατηρείται αποδίδεται κυρίως στην εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου, στη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας και στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου, αλλά δεν αποτυπώνεται ευτυχώς στις νοσηλείες και τους σκληρούς δείκτες.

Φώτο: Pixabay

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και η νέα κανονικότητα περιλαμβάνει τον κορονοϊό με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων, μέχρι να επικρατήσει μια νέα ισορροπία, ανάμεσα στην ανοσία του πληθυσμού και στις λοιμώξεις.

«Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΠΑ.Δ.Α., Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί και νοσήσουν κιόλας είναι σα να έχουν κάνει τέταρτη δόση» επεσήμανε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Να σημειώσουμε ότι, η αναμνηστική δόση συνιστάται για τους υγειονομικούς, τους ανοσοκατασταλμένους και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας ενώ οι επιστήμονες της Επιτροπής επανέλαβαν την ιδιαίτερη ανάγκη για δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό για τους άνω των 60.

Φωτογραφία Αρχείου

Πώς θα κλείσετε ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου

-Με την είσοδο στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/, με τους κωδικούς του TAXISNET

-Μέσω των ΚΕΠ, με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό Δελτίου Ταυτότητας. Σε περίπτωση τρίτου προσώπου απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση.

-Μέσω των φαρμακείων, με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό Δελτίου Ταυτότητας

Πάντως και παρά το γεγονός ότι ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, οι ειδικοί επιμένουν στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, χρήση της μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχόλια

Exit mobile version