home design

Αργολίδα: Αν δεν στηριχτούν οι παραγωγοί βερίκοκων, θα σταματήσει η καλλιέργεια τους

Τι είπε ο Γιώργος Γαβρήλος από τον Συνεταιρισμό Χούνης

Μια από τις δυσκολότερες χρονιές βιώνουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων της Αργολίδας. Ο παγετός στην αρχή του έτους και στη συνέχεια οι συνεχείς αυξομειώσεις των θερμοκρασιών μείωσαν την παραγωγή και δημιούργησαν προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες, αλλά και το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών που αφήνει μεγάλο μέρος της παραγωγής, ιδίως στα βερίκοκα, στο χώμα.

Πρώτα ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός και τώρα ο εργατολόγος – δικηγόρος και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος συναντήθηκαν με παραγωγούς και συζήτησαν τα προβλήματά τους. Ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει τη φετινή χρονιά.

Γαβρήλος: Η Κυβέρνηση άμεσα να στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς

Ο Γιώργος Γαβρήλος από τη Χούνη, εξέφρασε το φόβο του πως αν αν δεν στηριχτούν οι παραγωγοί βερίκοκων, θα σταματήσει η καλλιέργεια τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για την αποζημίωση των παραγωγών, παρότι όλοι καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ. Τα κόστη παραγωγής έχουν ανέβει στα ύψη, κυρίως με την αύξηση των τιμών των καλλιεργητικών εφοδίων, των καυσίμων και της ενέργειας. Η έλλειψη εργατών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τα νωπά προϊόντα και η σημερινή κυβέρνηση παραμένει θεατής και προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της. Ιδιαίτερα τα κόστη στις καλλιέργειες της ορεινής Αργολίδας, που αρδεύονται από γεωτρήσεις, έχουν τριπλασιαστεί και κάνουν ασύμφορες τις καλλιέργειες των βερίκοκων, αφού οι φετινές τιμές υπολείπονται κατά 12 λεπτά/κιλό των περσινών τιμών. Οι αγρότες βλέπουν την περιουσία τους να μην τους αποδίδει έσοδα, αλλά μόνο ζημιά. Αν δεν στηριχτούν οι παραγωγοί των βερίκοκων, θα σταματήσει η καλλιέργειά τους. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς, για να καλύψουν τη φετινή ζημιά.

Μια άλλη αγροτική πολιτική με μείωση των τιμών των καλλιεργητικών εφοδίων και των τιμών ενέργειας είναι εφικτή από μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να σχεδιαστεί η αρδευτική κάλυψη της ορεινής Αργολίδας, αλλά και η μείωση της τιμής της ενέργειας, με ένα πρόγραμμα δημιουργίας αυτόνομης κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών. Μόνο τότε θα μπορεί να μείνει ζωντανή και βιώσιμη η καλλιέργεια των πυρηνόκαρπων στην Αργολίδα».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version