home design

Γκιόλας: Ύποπτες μέθοδοι απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τα ελληνικά προϊόντα

Ερώτηση σχετικά με το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και τις επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ερώτηση κατέθεσαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία της Χ. Καφαντάρη την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και τις επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας σήμανσης (nutri-score), το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση τη διατροφική τους αξία σε 5 κατηγορίες. Συμβολίζονται με γράμματα A.B.C.D.E. και με χρώματα από βαθύ πράσινο (Α) ως βαθύ κόκκινο (Ε). Η κατάταξη βασίζεται σε επτά παραμέτρους που εκφράζουν τη περιεκτικότητα κάθε τρόφιμου σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά καθώς και την ενεργειακή απόδοση σε θερμίδες ανά 100γρ.η 100 ml στα ποτά.

Αυτό το κάπως παραπλανητικό σύστημα, που εξισώνει τη διατροφική αξία κάθε Τροφίμου σε αποχρώσεις και γράμματα, καταλήγει στο να κατατάσσει πχ το ελαιόλαδο σε κατηγορία C, όμοιο με τη cocacolalight και τη ketchup!! Επιπλέον, δεν έχει λάβει υπ’ όψη την αειφορία, βάσει σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει μεν συστήσει μια συμβουλευτική ομάδα από τον Απρίλιο του 2021, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με φορείς και σε διατύπωση κάποιας θέσης.

Και αυτό, ενώ, άλλες χώρες προχωρούν σε ενέργειες και δράσεις υπέρ του συστήματος, σε ορισμένα κράτη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση και οι χώρες του Βορρά ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για τη γρήγορη υιοθέτηση του συστήματος ως έχει.

Ερωτάται ο κος υπουργός

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version