home design

Αργολίδα: Φωνές αγανάκτησης για τα ΕΛΤΑ

Ερώτηση Γκιόλα: Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ΝΔ οδηγεί σε ξεπούλημα και τα ΕΛΤΑ

Οι φωνές αγανάκτησης των πολιτών πληθαίνουν στην Αργολίδα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ΕΛΤΑ. Κυρίως οι τουριστικές περιοχές, υποφέρουν από τις ελλείψεις των Καταστημάτων σε προσωπικό και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο και στον τομέα της Οικονομίας, αφού η καλοκαιρινή περίοδος αποτελεί «ανάσα» για τον τουριστικό κλάδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταχυδρομείο στο Ναύπλιο που …ξεμένει από προσωπικό λόγω του ότι μεταφέρονται υπάλληλοι στο Κρανίδι για να καλύψουν τις εκεί ελλείψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά πυκνά πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του κοινού με συνεπακόλουθη γκρίνια και παράπονα από τους καταναλωτές.

Ερώτηση Γκιόλα

Ερώτηση κατέθεσε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερακκάκη, σχετικά με την συνεχιζόμενη υποστελέχωση και απαξίωση των ΕΛΤΑ, τα οποία οδηγούνται πλέον σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, χάρισμα κι αυτά στους φίλους ιδιώτες, στερώντας από τους Έλληνες πολίτες έναν φορέα που τους εξυπηρέτησε πιστά δεκάδες χρόνια.

Οι υπηρεσίες που παρείχαν τα ΕΛΤΑ συνδέθηκαν με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι έβλεπαν τον «ταχυδρόμο» σαν τον δικό τους άνθρωπο. Το Ελληνικό Κράτος, εξυπηρετούσε μέσα από τα ΕΛΤΑ όλους εκείνους που έβλεπαν μέσα από την άφιξη του «ταχυδρόμου» κάτι σημαντικό και πάντα σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.  Σήμερα, οι υπηρεσίες αυτές εξαφανίζονται αργά και σταθερά, για να φτάσουμε στις πανάκριβες υπηρεσίες των ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες έχουν σαν αποκλειστικό στόχο το κέρδος.

Η κυβερνητική αυτή πολιτική, έχει οδηγήσει τα Καταστήματα των ΕΛΤΑ σε πλήρη υποστελέχωση, αφού προσλήψεις δεν γίνονται πλέον, ο κόσμος που προστρέχει σ’ αυτά δεν εξυπηρετείται, οι ουρές και οι διαμαρτυρίες συνεχώς πληθαίνουν και όλα δείχνουν πως το ένα μετά το άλλο, τα Καταστήματα θα βάλουν λουκέτο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Τα ΕΛΤΑ αποτελούν όμιλο επιχειρήσεων με μητρική εταιρεία την ΕΛΤΑ Α.Ε. και θυγατρική την Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε. Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν ταχυδρομικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές και τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα δικτύου λιανικής, υπηρεσίες ταχυμεταφοράς.

Η μητρική εταιρεία ΕΛΤΑ αποτελεί επίσης τον Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ) έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρ. 21 του ν. 4053/2012).

Η παροχή της Κ.Υ. προσδιορίζει τον χαρακτήρα των ΕΛΤΑ ως προς τη θέση και τον ρόλο τους στη λειτουργία της ταχυδρομικής αγοράς, υπό την έννοια της δέσμευσης έναντι του κράτους για την προσφορά ΚΥ αποδεκτής ποιότητας σε προσιτές τιμές στο σύνολο των πολιτών. Tα ελληνικά ταχυδρομεία διαχειρίζονται μία μεγάλη γκάμα και όγκο δεδομένων, που αφορούν πλήθος δραστηριοτήτων  πολιτών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Το μείζον πρόβλημα όμως με τα ελληνικά ταχυδρομεία, δεν είναι μόνο η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που έκανε «σμπαράλια» τα απαρχαιωμένα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ, αλλά η πολιτική και η στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία εμμένει σταθερά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της και σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια προφανώς να προετοιμάσει το έδαφος για μεγάλες αλλαγές και ίσως να απαξιώσει ακόμα περισσότερο το κύρος των ΕΛΤΑ, στο τέλος Μαρτίου, έδειξε την πόρτα της εξόδου σε 300 εργολαβικούς εργαζόμενους, αποστερώντας από τα ταχυδρομεία κρίσιμο υπαλληλικό προσωπικό. Η  κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης των ΕΛΤΑ, ιδίως στην επαρχία έχει οδηγήσει στο κλείσιμο  πολλών καταστημάτων  στις πρωτεύουσες των Νομών  αλλά και στη σύμπτυξη  τους  προκειμένου  να μπορέσουν να καλύψουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές ,ενώ έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό με αποτέλεσμα οι διανομείς να μην επαρκούν και να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα δρομολόγια διανομής και η συχνότητα παράδοσης. Σε  χωριά κάτω των 500 κατοίκων κάνουν μαύρα μάτια να δουν ταχυδρομικό διανομέα, διότι περνάει μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε πολλά καταστήματα ακόμα και κεντρικά οι θυρίδες είναι άδειες από υπαλλήλους και υπάρχει φόρτος και ένταση εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αναζητούν μόνοι τους τα δέματα και την αλληλογραφία τους.

Τα ίδια ισχύουν και στην Περιφερειακή Αργολίδας. Προβληματική έχει καταντήσει η λειτουργία των  καταστημάτων ΕΛΤΑ λόγω έλλειψης προσωπικού  στο Λυγουριό και την  Αρχαία Επίδαυρο καθώς επίσης και στο Κρανίδι Ερμιονίδας, όπου το κατάστημα εκεί εξυπηρετείται  από έναν υπάλληλο, ο οποίος έρχεται από το Ναύπλιο για μία(1) ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα, ενώ ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί το προσεχές διάστημα. Στα καταστήματα του Άργους κ του Ναυπλίου  οι ουρές στην αναμονή ξεπερνούν τα όρια.

Οι  υπηρεσίες των ΕΛΤΑ έχουν υποβαθμιστεί ,ενώ μαζικές απολύσεις και εθελούσια έξοδος, μέσα στο 2021, έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 2000 περίπου άτομα .

Πράγματι τα ΕΛΤΑ, σήμερα  απασχολούν περίπου τους 3.200 μόνιμους υπαλλήλους και περίπου 1200 εργολαβικούς υπαλλήλους, τους οποίους ενοικιάζει από ιδιωτικές εργολαβικές εταιρίες. Οι συνθήκες απασχόλησης  θυμίζουν άλλες εποχές, καθώς οι «εργολαβικοί» απασχολούνται με μηνιαίες συμβάσεις και «κοστίζουν» στα ΕΛΤΑ, περίπου 1100 ευρώ το μήνα, αλλά οι ίδιο εισπράττουν μόλις 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα αφορούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά και την προμήθεια που εισπράττουν οι εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων. Βάσει της ΣΣΕ θα έπρεπε να αμείβονται με 800 ευρώ καθαρά, αλλά το καθεστώς των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ευνοεί την ύπαρξη αυτών των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, που λειτουργούν υπό την «πολιτική προστασία» συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων. Τα  ΕΛΤΑ, υπάγονται στο χώρο ευθύνης του λεγόμενου Υπεραταμείου, της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας», που έχει συσταθεί προκειμένου να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού δημοσίου   και εύλογα αναρωτάται κανείς ποιο θα είναι το μέλλον;

Έχει φανεί τα τελευταία  δύο χρόνια που μιλάνε για ψηφιακό εκσυγχρονισμό αλλά το μόνο  που βλέπουμε είναι τα προβλήματα να οξύνονται, να μειώνονται οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες να υποβαθμίζονται σε βάρος των πολιτών  και των μέχρι πρότινος δομημένων υπηρεσιών τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ,σχετικά σύντομα η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ θα ξεκινήσει και ήδη κάποιες εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρουν. Ίσως δεν είναι σύμπτωση ότι τα ΕΛΤΑ έχουν αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας και ανάπτυξης της εταιρίας για συγκεκριμένους τομείς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα ΕΛΤΑ είναι ένας φορέας που προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας στους κατοίκους όλης της χώρας με ιδιαίτερη προσφορά στους κατοίκους της υπαίθρου ,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ,το κλείσιμο καταστημάτων οδηγεί σε περαιτέρω μαρασμό την κοινωνική και οικονομική ζωή των ολόκληρων περιοχών  της Π.Ε Αργολίδας .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version