home design 800x400

Ναύπλιο: Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη τιμά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Οι πτυχές της δηµιουργικότητάς του µέσα από διεπιστηµονικές προσεγγίσεις και καλλιτεχνικά δρώµενα

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του µεγάλου συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη τιμά το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το διεθνές επετειακό συνέδριο που συνδιοργανώνει με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) , το Paris VIII Musidanse, και το Σύλλογο Φίλων του Ξενάκη, από τις 27 ως τις 29 Μαΐου στο Ναύπλιο, με την υποστήριξη του Δήµου Ναυπλιέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Φωτό: fb/Maria Ralli

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Βουλευτικό στις 27 και 28 Μαΐου και στο Φουγάρο στις 29 Μαΐου, με στόχο την ενίσχυση της οργανικής σύνδεσης της διδασκαλίας µε την έρευνα, καθώς και τη δηµιουργία ευρύτερων δικτύων συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το έργο του Ξενάκη δεν έχει πάψει να προσελκύει το ενδιαφέρον µεγάλου φάσµατος καλλιτεχνών και ερευνητών από την µουσική και την αρχιτεκτονική έως τα νέα µέσα, την φιλοσοφία, τα εικαστικά και τον χορό.

Φωτό: fb/Δημος Ναυπλιέων

Στο συνέδριο, όπου συµµετέχουν εξέχοντες µελετητές του έργου του Ξενάκη από όλο τον κόσµο, θα εξεταστούν πτυχές της καλλιτεχνικής του δηµιουργίας µέσα από διεπιστηµονικές προσεγγίσεις, ενώ θα του αφιερωθούν και µια σειρά καλλιτεχνικά δρώµενα.

Το πρόγραµµα στο Ναύπλιο συµπεριλαµβάνει συζήτηση µε την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Ξενάκη, Μάχη Ξενάκη, καθώς και εισηγήσεις που αφορούν στα Πολύτοπα, πολυµεσικά έργα τοποειδικού χαρακτήρα τα οποία επινόησε ο Ξενάκης.

Εξέχουσα θέση ανάµεσα στα Πολύτοπα έχει και το µνηµειακό Πολύτοπον των Μυκηνών, το οποίο παρουσιάστηκε το 1978 στον οµώνυµο αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή όπου εδρεύει το ΤΠΨΤ.

Φωτό: fb/Musilibro

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συµπεριλαµβάνουν µουσικές εκτελέσεις έργων του Ξενάκη από τον διεθνώς αναγνωρισµένο πιανίστα Στέφανο Θωµόπουλο, καθώς και τη γαλλική χορωδία Soli Tutti.

Την Κυριακή 29 Μαΐου θα διεξαχθεί, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, το Εργαστήριο Ξενάκη, που κινητοποιεί το ακαδηµαϊκό δυναµικό της χώρας, µε την συµµετοχή 11 καλλιτεχνικών πανεπιστηµιακών τµηµάτων πανελλαδικά.

Με έµπνευση το έργο του Ξενάκη και καθοδήγηση από τους καθηγητές τους, οι φοιτητές το µετασχηµατίζουν σε ψηφιακές µορφές τέχνης για τον 21o αιώνα, σε έργα που αποπνέουν δηµιουργική ελευθερία και ταλέντο.

Μέρος του Εργαστηρίου αποτελεί επίσης η πολυµεσική περφόρµανς Meditations on Xenakis’s Motions, Bodies and Textures που συνδηµιουργούν οι καλλιτέχνιδες-διδάσκουσες Theodora Skipitares από την Νέα Υόρκη, Άννα Τζάκου και Κατερίνα Ελ Ράχεµπ.

Παράλληλα µε το Εργαστήριο θα πραγµατοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στις Μυκήνες µε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από τον ανασκαφέα των Μυκηνών, καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη, παρουσίαση του Πολύτοπου των Μυκηνών του Ξενάκη και χορωδιακή εκτέλεση έργων του καλλιτέχνη από τους Soli Tutti.

Iάννης Ξενάκης : Όρκος για 16φωνη χορωδία και 6 σολίστ a capella/Φωτό: Βιβλίο “Εν Χορώ” Μαριέλλη Σφακιανάκη -Μανωλίδου -Κέδρος 2014

Μια σπουδαία εκδήλωση απο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τον Ιάννη Ξενάκη, τον καλλιτέχνη του οποίου οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρήσης μοντέλων από τη θεωρία συνόλων, τη θεωρία πιθανοτήτων, τη θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή, την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό για την κρίση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής των δεκαετιών του 1950 και 1960.

Σχόλια

Exit mobile version