home design 800x400

Αργολίδα: Δυσβάσταχτα τα χρέη των παραγωγών στους ΤΟΕΒ

Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χρεώσεις ενέργειας οι καλλιεργητές

Δυσβάσταχτα όπως όλα δείχνουν είναι τα χρέη των παραγωγών προς τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Αργολίδας, καθώς οι καλλιεργητές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις ενέργειας, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν αλλά και λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

Οι καλλιέργειες στον Αργολικό κάμπο συρρικώνονται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμα ενώ και πολλοί απ’ αυτούς αναγκάζονται να απασχολούνται και σε άλλες εργασίες προκειμένου να συντηρηθούν.

Πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ ρημάζουν ή υπολειτουργούν, όπως καταγγέλουν οι παραγωγοί, μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου κυρίως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Φωτό: Αρχείο

Ομάδα ερευνητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέλυσε διεξοδικά τα διαθέσιμα στοιχεία και υπογραμμίζει τα σημαντικά προβλήματα (υποδομών, οργανωτικά και οικονομικά) που αντιμετωπίζουν αρκετοί ΤΟΕΒ.

Στην πρόσφατη σύσκεψη της Τρίτης 24 Μαΐου στην Π.Ε. Αργολίδας για το θέμα, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα του Γενικού Οργανισμου Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι οφειλές του ανέρχονται σε πάνω από 2,5 εκ ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι προς την ΔΕΗ, ενώ ο οργανισμός επί της ουσίας τελεί εν πλήρη απραξία από το 2012 με συνέπεια να μην υπάρχει εποπτεία στους ΤΟΕΒ. Η όλη κατάσταση δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ως προς την διαχείριση των αρδευτικών δικτύων στο Αργολικό πεδίο.

Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παράλληλα, οι αγρότες του νομού εκφράζουν τις ανησυχίες τους και για την ποιότητα του νερού του Αναβάλου από το οποίο αρδεύονται τα χωράφια τους.

Ανοικτή επιστολή για τα παραπάνω ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο στην περιοχή απέστειλε η Ανεξάρτητη Ομάδα Παραγωγών Αργολίδας.

Η επιστολή της Ανεξάρτητης Ομάδας Παραγωγών

Στην επιστολή της η Ανεξάρτητη Ομάδα Παραγωγών επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τα υπέρογκα χρέη των αγροτων στους ΤΟΕΒ αλλά και να επισημάνει την αδυναμία των καλλιεργητών να ανταποκριθούν στο όλο και αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας, τονίζοντας πως στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Με αφορμή την τελευταία σύσκεψη που έγινε από πολλούς Φορείς με παριστάμενο και τον περιφερειάρχη κ. Νίκα με αντικείμενο τα χρέη των ΤΟΕΒ και την υπολειτουργία του ΓΟΕΒ θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες σύντομες επισημάνσεις και να τονίσουμε οτι στα αδιόρθωτα χάλια που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες:

1)Πως να πληρώσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες τρελές χρεώσεις της ΔΕΗ που σε ορισμένες περιοχές που παρόλο που θα έπρεπε τα χωράφια να ποτίζονται μια φορά την εβδομάδα ποτίζονται στις 12 με 13 μέρες δημιουργώντας προβλήματα ποσοτικά και ποιοτικά στα προϊόντα με 10 και 12 ευρώ την ώρα;!

Υπάρχουν λογαριασμοί που για ένα χωράφι 10 στρέμματα πληρώνουμε 100 με 150 ευρώ το πότισμα!!

Για πείτε μας με 12 και 14 λεπτά το κιλό πως να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου και ενώ μαλιστα υπάρχουν αγροτες που τους χρωστάνε ακόμα λεφτά εδώ και χρόνια συσκευαστήρια που εκμεταλλευόμενα παραθυράκια δεν τους έχουν πληρώσει καθόλου;

Η ρίζα του προβλήματος είναι οι άθλιες τιμές τα τελευταία ιδίως χρόνια και οι αδιανόητες αυξήσεις της ΔΕΗ που μάλλον θέλει να σταματήσουμε να πληρώνουμε όλοι για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι λογαριασμοί και δεν γίνεται σκόπιμα επειδη έτσι μας κάπνισε. Πώς κάνετε αυξήσεις κύριοι όταν βλέπετε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί από τον κόσμο δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε ότι ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος;

Τι θα κάνετε κύριε υπουργέ,κύριε περιφερειάρχα,και κατ’ επέκταση κύριε πρωθυπουργέ για να στηρίξετε την μεγαλύτερη ποσοτικά και ποιοτικά περιοχή παραγωγής εσπεριδοειδών;

2)Πολλοί αγρότες παραπονιούνται και για την ποιότητα του νερού του Αναβάλου καθώς και με αναλύσεις αλλά και εκ των αποτελεσμάτων της άρδευσης των κτημάτων τους αναφέρουν ποιοτικά προβλήματα του νερού καθώς ισχυρίζονται ότι είναι υφάλμυρο. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως γι’ αυτό το νερό που το πληρώνουμε χρυσάφι έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης για να είναι κατάλληλο για πότισμα;

Φωτό: Αρχείο

Ο μόνος λόγος που ακόμα επιβιώνουν κάποια κτήματα είναι οτι όλοι μας και ευτυχώς για να ζήσουμε κάνουμε άλλες δουλειές και μ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα τα συντηρούμε.

Με λίγα λόγια πρέπει να οργανωθούμε σε πολλούς τομείς έαν θελουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και σαν νόμος Αργολίδας αλλά και σαν χώρα απέναντι στον ανταγωνισμό».

Τα δυσβάσταχτα χρέη των αγροτών στους ΤΟΕΒ αποτελούν έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στο ύψος και την ποιότητα της παραγωγής στην Αργολίδα ενώ αναμένεται η ανάληψη προσπάθειας για τη σταδιακή τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του ΓΟΕΒ, μετά και το πόρισμα ορκωτών λογιστών που θα καλέσει το Δ.Σ του Οργανισμού.

Σχόλια

Exit mobile version