home design

Στα θρανία των εξετάσεων από σήμερα οι μαθητές του Λυκείου

Ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιουνίου

Στα θρανία των εξετάσεων κάθονται από σήμερα οι μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις που θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Φωτό: pixabay/27707

Στο δρόμο προς τις Πανελλαδικές

Νωρίτερα από πέρυσι θα διεξαχθούν αυτή τη χρονιά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, που για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων έχουν προγραμματιστεί από τις 3 έως τις 10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ από τις 2 έως τις 17 Ιουνίου.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από 18 έως 30 Ιουνίου.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και για τα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30η Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν από την έως τις 15 Ιουνίου.

Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα κλείσουν στις 15 Ιουνίου.

Διαδικασίες και τρόπος εξέτασης

Στο ΦΕΚ 4254/15-9-2021 έχει ήδη καθοριστεί η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου, που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Τα θέματα των προαγωγικών, απολυτηρίων και κατατακτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι μαθητές απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

Στην περίπτωση που ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στις επιμέρους ερωτήσεις, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε μια από αυτές.

Φωτό: pixabay/yiyiphotos

Ποια μαθήματα εξετάζονται

Οι μαθητές εξετάζονται:

Α’  Λυκείου

-Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία),

-Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία)

-Ιστορία

-Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και Χημεία)

-Αγγλικά

Β’  Λυκείου

-Ελληνική Γλώσσα (μόνο ο κλάδος Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία)

-Ιστορία

-Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία)

-Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία)

-Αγγλικά

-Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, από φέτος, έχουν να αντιμετωπίσουν στις εξετάσεις την Τράπεζα Θεμάτων.

Έτσι,τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό 50% με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων και την εν γένει λειτουργία της σχολικής μονάδας κατά τη τρέχουσα σχολική χρονιά.

Φωτό: pixabay/Janeb13

Η ειδική εξεταστική περίοδος προβλέπεται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου.

Να σημειώσουμε ότι, μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων και των δύο εξεταστικών περιόδων οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών τους.

Επίσης, προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος στις αρχές του Σεπτεμβρίου, για τους μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου και για τους μαθητές που δεν επιτυγχάνουν τον Γενικό Μέσο Όρο.

Με το αναμενόμενο άγχος λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων για τους μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων όλης της χώρας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version