home design 800x400

Στην 23η Σύνοδο της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ο Γιώργος Διδασκάλου

Έναρξη διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για τα γλυπτά

Στην 23η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 18 ως τις 20 Μαΐου περιλαμβάνοντας μεταξύ των συζητήσεων και το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, βρέθηκε ο Αργολιδέας Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, συμμετέχοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Φωτό: fb/Γιώργος Διδασκάλου – Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της χώρας μας για το ζήτημα των Γλυπτών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών- μελών να υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, στο κείμενο της οποίας μεταξύ άλλων εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα  για μεγάλο διάστημα, αναγνωρίζει τη σημασία έναρξης διαλόγου, σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού, μεταξύ των δύο πλευρών, στο αμέσως προσεχές διάστημα και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν έντιμο και καλόπιστο διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος».

Φωτό: fb/Γιώργος Διδασκάλου – Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Η υπουργός ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη για την στήριξή τους στο ελληνικό αίτημα αλλά και την ελληνική αντιπροσωπεία για την προσήλωση στον εθνικό στόχο.

Πολύ σημαντική και με ιδιαίτερο συμβολισμό ήταν η Συμφωνία Ελλάδας – Σικελίας, που ανακοινώθηκε  εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας και συνέπεσε με την τελευταία ημέρα εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, για μόνιμη επιστροφή στην Αθήνα του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο της Σικελίας και η επανένωσή του με τη ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το θραύσμα Fagan είναι το πόδι και ένα κομμάτι από το ρούχο της θεάς Αρτέμιδος, στην Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και επιστρέφεται από το μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.

Να σημειώσουμε ότι ήδη βρισκόταν στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 10 Ιανουαρίου 2022 με 8ετή παραχώρηση.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το σύνολο των κρατών- μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

«Εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας με συνέπεια, ηπιότητα και πολλή δουλειά», επεσήμανε η κ. Μενδώνη.

Ο διάλογος που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού των δυο χωρών, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, παρά την εμμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στις απόψεις του, ίσως ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των μαρμάρων και ο Γιώργος Διδασκάλου να κομίσει ευχάριστα νέα.

Σχόλια

Exit mobile version