home design800Χ400

home design 1170Χ320

Το Ναύπλιο υποδέχθηκε το σύμβολο των Ποντίων – Μέχρι πότε θα μείνει στην Αργολίδα η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

banner efxes anagn

Κωστούρος: Σημαντική και ξεχωριστή μέρα για το Ναύπλιο – Ποια είναι η ιστορία της εικόνας.
Κωστούρος παναγία Σουμελά

Το Ναύπλιο υποδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, του συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού, η οποία τα τελευταία 70 χρόνια έχει εγκατασταθεί στο ομώνυμο μοναστήρι στο Βέρμιο Ημαθίας.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην υποδοχή της που έγινε στη συμβολή των οδών Άργους και Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ στη συνέχεια η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συνοικισμό του Ναυπλίου. Ακολούθησε δέηση και ο εσπερινός της Μεσοπεντηκοστής.

Μέχρι πότε θα μείνει στο Ναύπλιο η εικόνα

Μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου, η εικόνα θα βρίσκεται για προσκύνηση στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον συνοικισμό Ναυπλίου.

Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 8 το βράδυ θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Κωνσταντίνεια 2022».

Κωστούρος: Σημαντική και ξεχωριστή μέρα για το Ναύπλιο

Στο πλαίσιο της υποδοχής της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική και ξεχωριστή για το Ναύπλιο. Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα όπως αρμόζει στην περίσταση υποδεχθήκαμε στον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά του Συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού και ένα από τα μεγάλα ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας.

Η έλευση της Ιερά Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη μας αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Έχουμε την τιμή και την ευλογία να φιλοξενούμε στο Δήμο μας ένα από τα σημαντικότερα ιερά προσκυνήματα της Εκκλησίας μας, που αποτελεί πηγή έμπνευσης, ελπίδας και δύναμης για τον Ορθόδοξο Ελληνισμό.

Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τον ισχυρό και βαθύ συμβολισμό της θα συνεχίσει να ζωντανεύει την ιστορική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και της Γενοκτονίας του.

Τιμούμε το Σύμβολο της Ορθοδοξίας και της Χριστιανικής Πίστης με θρησκευτική ευλάβεια έχοντας ως πυξίδα τις Αξίες που πρεσβεύει για Αγάπη, Αλληλεγγύη, Ομόνοια και Ειρήνη».

Ποια είναι η ιστορία της εικόνας

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι διαστάσεων 40 εκ. ύψος, 32 εκ. πλάτος και 0,055 εκ. πάχος, με την χρυσοποίκιλτη επένδυση της εικόνας να διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Εικονογραφικά ανήκει στον τύπο της Οδηγήτριας. Δηλαδή απεικονίζει τη Θεοτόκο όρθια, βρεφοκρατούσα και ελαφρώς στραµµένη προς τα αριστερά.

Σύμφωνα µε τη θρησκευτική παράδοση, φιλοτεχνήθηκε πάνω σε ξύλο από τον Ευαγγελιστή Λουκά, τον πρώτο αιώνα µετά Χριστόν. Μετά τον θάνατο του Ευαγγελιστή Λουκά, το Ιερό κειµήλιο µεταφέρθηκε στην Αθήνα από τον µαθητή του Ανανία. Γι’ αυτόν τον λόγο αρχικά η εικόνα είχε ονοµαστεί «Παναγία η Αθηνιώτισσα». Στην Αθήνα η εικόνα τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό της «Μεγάλης Παναγίας» όπου και παρέμεινε έως το 385. Ο θρύλος λέει ότι Άγγελοι µετέφεραν την εικόνα σε ένα σπήλαιο του όρους Μελά της Τραπεζούντας.

Κατά την αφήγηση που περνάει από γενιά σε γενιά, το έτος 386 οι Αθηναίοι µοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έπειτα από αποκάλυψη της Παναγίας στον ύπνο τους, κλήθηκαν να µεταβούν στις βουνοκορφές του Πόντου.

Οι δύο καλόγεροι παρατήρησαν από µακριά τη χρυσαφένια λάµψη της και την προσέγγισαν µε λαχτάρα. Ήταν το φως από την εικόνα της Αθηνιώτισσας. Γονατιστοί και δακρυσμένοι, ευχαρίστησαν την Παναγία και υποσχέθηκαν ότι στο σημείο θα χτίσουν προς τιμήν της ναό, σκαλιστό μέσα στο βουνό, για να στεγάσει την εικόνα. Ακολούθως αυτός επεκτάθηκε σε μοναστήρι στο οποίο έζησαν εκατοντάδες μοναχοί και ασκητές, έως τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Το 1922, µοναχοί έκρυψαν την εικόνα για προστασία, προκειμένου να μην την καταστρέψουν, οι Τούρκοι. Την είχαν θάψει, μαζί με άλλα δύο θρησκευτικά κειμήλια.

Το 1931 τα κειμήλια μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και η θαυµατουργή εικόνα στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειµένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνηµα. Από το 1931 έως και το 1951, η εικόνα φυλάχθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα.

Ο Ποντιακής καταγωγής δηµοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Φίλων Κτενίδης, αποφάσισε να προωθήσει την ιδέα ίδρυσης ενός νέου μοναστηριού στην Ελλάδα το οποίο θα έπαιρνε την ονοµασία «Παναγία Σουµελά», εις ανάµνηση του ομώνυμου ιστορικού κτίσµατος στην Τραπεζούντα που επί 16 αιώνες αποτελούσε το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισµού.
Αναζητήθηκε τόπος βραχώδης, για να προσιδιάζει µε αυτόν της Τραπεζούντας. Αυτός βρέθηκε στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, κοντά στο ορεινό χωριό Καστανιά.

Το 1952 ανεγέρθηκε το και ενθρονίστηκε με επισημότητα η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Στη μονή, χιλιάδες Πόντιοι προσέρχονται για να προσκυνήσουν τη χάρη Της ενώ κάθε ∆εκαπενταύγουστο ο τόπος γεµίζει από προσκυνητές, που τιµούν ευλαβικά την Κοίµηση της Θεοτόκου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis