home design 800x400

Κορωνοϊός: Με τα ισχύοντα μέτρα το Πάσχα – Νέο πλαίσιο από την 1η Μαΐου – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό»

«Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» δήλωσε στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη τύπου για τα μέτρα κατά της πανδημίας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης . Πάντως, το Πάσχα θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα ενώ από 1ης Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο.

«Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», τόνισε ο υπουργός.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λιγότερο σημαντικός ο δείκτης των κρουσμάτων στο μέλλον

Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης προχώρησε στην αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, επισημαίνοντας πως υπάρχει μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων και ηπιότερη νόσηση λόγω της Όμικρον, ενώ δήλωσε ότι και στα λύματα πανελλαδικά εμφανίζεται μείωση του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχει μείωση 20% σε νοσηλείες και 37% σε νέες νοσηλείες. Επίσης μειώθηκαν οι θάνατοι. Προέβλεψε  δε πως ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές

Για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας  Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα δεν θα υποχρεούνται σε self test. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες.

Τα μέτρα πάντως περιορισμού της διασποράς όπως η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός των τάξεων και η υγιεινή των χεριών θα συνεχίσουν να ισχύουν. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει η συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σχόλια

Exit mobile version