home design

Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.: Πώς θα εορταστεί το Πάσχα στο Ναύπλιο (Πρόγραμμα)

Η πόλη του Ναυπλίου στολίζεται με λουλούδια , λάβαρα και οι εκκλησιές φωτίζονται με ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Το Πάσχα, στο Ναύπλιο, γιορτάζεται με όλη την κατάνυξη και τη μεγαλοπρέπεια που απαιτεί το σημαντικό αυτό θρησκευτικό γεγονός. Η πόλη του Ναυπλίου στολίζεται με λουλούδια , λάβαρα και οι εκκλησιές φωτίζονται με ένα ιδιαίτερο χρώμα. 

Στις γύρω περιοχές, ανάμεσα στα αναμμένα κεριά κυριαρχούν τα χρώματα της ανθισμένης πασχαλιάς, των κρίνων, της βιολέτας και των ανθέων των εσπεριδοειδών.

Μεγάλη Δευτέρα

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και κατά την Μεγάλη Δευτέρα, με τη συμμετοχή στην Ακολουθία του Νυμφίου, χορωδιακού σχήματος υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα, στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου ψάλλεται το περίφημο τροπάριο ( Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής, από την Εκκλησιαστική χορωδία του ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη. Παράλληλα και στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου θα ψαλλεί το ίδιο τροπάριο από χορωδιακό σχήμα υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Τετάρτη

Μεγάλη Τετάρτη στις Εκκλησίες ψάλλονται τα ευχέλαια.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων.

Από τις 12:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, στο Ναύπλιο, ο ΔΟΠΠΑΤ θα μοιράζει κόκκινα αυγά σε όλους τους περαστικούς.

Το βράδυ στην ακολουθία των Αγίων Παθών (Τα Δώδεκα Ευαγγελία), οι χορωδίες δίνουν το δικό τους χρώμα και τόνο.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου ναού ψάλλει το τροπάριο « Σήμερον Κρεμάται» και τους «Μακαρισμούς», υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

Και στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των Αγίων Παθών ( Δώδεκα Ευαγγέλια) υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Παρασκευή

Πρωί

Είναι η μέρα της Αποκαθήλωσης και της περιφοράς των Επιταφίων.

Μετά από τον Μέγα Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου « ΣΥΜΦΩΝΙΑ», υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, θα ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και θρησκευτικούς ύμνους, στον αύλειο χώρο των Ναών της πόλης του Ναυπλίου.

Βράδυ

Το βράδυ στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου συμμετέχουν χορωδιακά σχήματα.

Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου, το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και τα Εγκώμια, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη, Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου, η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδηψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο «funebre» και το «Αι Γενναιαί Πάσαι».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου με την πολυφωνική και νεανική του χορωδία ψάλλει εγκώμια της ημέρας.

Περιφορά των επιταφίων

Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στο ιστορικό κέντρο του Ναύπλιου έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό. Οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και συναντώνται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος. Σε όλη τη διαδρομή ο δήμος θα τοποθετήσει αναμμένα κεριά τα οποία δείχνουν μεταφορικά το δρόμο, ενώ η φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ θα συνοδεύει παίζοντας πένθιμα εμβατήρια.

Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου, στο Τολό, μέσα στη θάλασσα. Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Μεγάλο Σάββατο

Πρωί

Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στο Ναύπλιο, είναι η μέρα όπου από το πένθος του επιταφίου περνάμε στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωί.
Οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα.

Στην Κάντια, μετά το τέλος εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας θα προσφέρει κουλουράκια και θα μοιράσει κόκκινα αυγά, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του χωριού.

Βράδυ

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 23:00, ξεκινάει η Αναστάσιμη Ακολουθία και έξω από τις εκκλησιές τα μεσάνυχτα οι πιστοί παράλληλα με το «Χριστός Ανέστη» θα απολαύσουν τις πολύχρωμες βεντάλιες πυροτεχνημάτων.

Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα αφιερωμένη στο ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, στο τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και στο κάψιμο του Ιούδα.

Στις 18:30, στην Ασίνη, αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.

Και στις 20:30 στο Τολό, μετά τη λειτουργία της « Αγάπης» πραγματοποιείται με φαντασμαγορικό τρόπο το κάψιμο του Ιούδα πάνω σε πλωτή πλατφόρμα που είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού.

* Τη Μεγάλη Εβδομάδα με ευθύνη του Δήμου Ναυπλιέων και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού θα φωτιστούν οι εκκλησιές στην πόλη του Ναυπλίου προσδίδοντας μια ξεχωριστή πινελιά στην ατμόσφαιρα της εβδομάδας των παθών.

* Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως Μεγάλο Σάββατο θα προβάλλονται ψηφιακά έργα τέχνης θρησκευτικού περιεχομένου με θέματα Μεγάλης Εβδομάδας στην πλατεία Συντάγματος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version