home design

Ναύπλιο: Ξεπερνώντας τα σύνορα της Τέχνης

Μία έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας στις αίθουσες της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων.

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 εγκαινιάστηκε στις αίθουσες της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων, στο Ναύπλιο, έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, οργανώθηκε από τον ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση».

Τρεις θεματικές ενότητες συνθέτουν την έκθεση, ξεπερνώντας τα τοπικά και χρονικά σύνορα της Τέχνης.

Η πρώτη ενότητα περιέχει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που είναι εμπνευσμένα από την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου και περιγράφουν (με την ματιά του κάθε καλλιτέχνη) την διαχρονική θέση της γυναίκας στην διαμόρφωση της κοινωνίας και της Ιστορίας.

Τα έργα που εκτίθενται είναι δημιουργίες εικαστικών από όλη την Ελλάδα.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Μαρίνα Γκόντα, ιστορικό Τέχνης και Διδάκτορα της Σορβόνης.

Το δύσκολο έργο επιμέλειας της Μαρίνας Γκόντα συνεπικούρησαν η ζωγράφος Ισμήνη Μίχα, η «δική» μας ζωγράφος και αγιογράφος Κατερίνα Μπεκιάρη και οι «δικοί» μας γλύπτες Τάκης Κορωνιώτης και Δημήτρης Μαυρόγιαννης.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είναι ένα οδοιπορικό μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών, με έργα που έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες από το Ναύπλιο, την Αργολίδα, την Ελλάδα…

Η τρίτη θεματική ενότητα αποτελείται από φωτογραφικό υλικό που διαθέτει το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και έχει θέμα «Γνωστά κάστρα και παραμύθια της Τσεχίας».

Η Lucie Kuligova, φίλη της Ελλάδας και εραστής του Ναυπλίου είναι Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου, ενός ανεξάρτητου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας που  δημιουργήθηκε το 2018 ως τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα με στόχο να προωθεί τον πολιτισμό της Τσεχίας στην Ελλάδα.

Η Lucie Kuligova ταξιδεύει τους επισκέπτες της έκθεσης στα κάστρα της χώρας της με φωτογραφίες, θαρρεί κανείς, βγαλμένες από σκηνικά παραμυθιών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν σεμνά και λιτά, κατά πως ταιριάζει στην Τέχνη, με υπόβαθρο την προβολή ενός υπέροχου ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ της Μαρίας Μπιτσικάκη…

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Γιώργος Χατζόπουλος, η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρίνα Γκόντα και η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligova.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους περίπου 50 εικαστικούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση ήταν παρόντες στα εγκαίνια, συζητώντας και παρασύροντας το κοινό στις δικές τους οπτικές, όπως επίσης αξίζει να σημειωθούν και τα ονοματεπώνυμα των καλλιτεχνών…

Αγιακάτσικα Σμάρα, Αντωνιάδη Χριστίνα, Αφιώνη Ολίβια, Βασιλειάδη Αγγελική, Bongard Ζαχαρούλα, Γιαννακούλη Ευαγγελία, Δημοπούλου Ελένη, Δρίτσα-Καλογεράκη Τζένη, Ευθυμιάδη Άντζελα, Καραλιάς Ιωάννης, Καρνέζη Ελένη, Κονταρούδης Χρήστος, Κοντοέ Μαριάννα, Κόρδαλη Μίνα, Κορωνιώτης Τάκης, Κουφουδάκη Μαρκέλλα, Κυριαζή Άννα, Κωνσταντινίδη Αδαμαντία, Lafis Zoie, Λιακοπούλου Θεοδώρα, Μαυρόγιαννης Δημήτρης, Μίχα Ισμήνη, Μπίγαλη Νίκη, Μουζακίτη Βέτα, Μουρτζίνη Μαρία-Δήμητρα, Μπεκιάρη Κατερίνα, Νανοπούλου Κωνσταντίνα, Νικολάου Μαρία, Ορφανού Λουκία, Παναγιωτάκης Σταύρος, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάννα, Πατερόπουλος Χρήστος, Παύλου Νίκος, Politis Roksolana Tchotchieva, Ρηγάτου – Ιωακειμίδου Μαρία, Σιώκη Ματίνα, Στάθη Μαρίνα, Τζιόρα Αντιγόνη, Τσεκούρα Χάρις, Τσιβαρδή Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Φαρμάκη Κωνσταντίνα, Funck Efie, Φουντουλάκη Σοφία, Φραγκούλης Μάνος.

Η Τέχνη είναι παντού στ΄ Ανάπλι και καλοδέχεται όσους την αγαπούν…

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version