home design 800x400

Θερμή υποδοχή για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας στην Κρήτη

Τι συνέβη στο 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο – Συνέδριο Καλλιτεχνικών Σχολείων στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το νεοσύστατο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας, είχε την ευκαιρία να συστηθεί στα άλλα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας στο 1ο Συμπόσιο – Συνέδριο Καλλιτεχνικών Σχολείων, το οποίο οργανώθηκε από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, από 8 έως 11 Απριλίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου και με την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Συνέδριο – Συμπόσιο και οι δράσεις του, πραγματοποιήθηκαν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και στο Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ήταν ουσιαστικά ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας, αλλά και σε προσωπικότητες από τον χώρο των Τεχνών, ερευνητές και εκπαιδευτικούς με αντικείμενο  την Τέχνη στην Εκπαίδευση. Το θέμα αλλά και το βασικό ερώτημα που έθεσε το Συμπόσιο – Συνέδριο ήταν: “ Τι άλλο είναι η Τέχνη;” ερώτημα στο οποίο  οι ομιλητές προσπάθησαν  μέσω των ανακοινώσεων τους να απαντήσουν. Ουσιαστικά οι ομιλητές έδωσαν απαντήσεις για το εάν και με ποιόν τρόπο οι Τέχνες στην Εκπαίδευση συμβάλουν στην ανθρωποκεντρική παιδαγωγική και μπορούν να βοηθήσουν τον μαθητή στην μάθηση μέσω της βιωματικής εμπειρίας. 

Θερμή υποδοχή

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Αργολίδας, που ως γνωστό είναι το 9ο και νεότερο όλων, είναι το μοναδικό στην περιφέρεια Πελοποννήσου και συστάθηκε από τον Σεπτέμβρη του 2021 στην Προσύμνη, έχοντας δημιουργήσει δύο τμήματα: Το Εικαστικό και το Θεατρικό. 

Εκπροσωπήθηκε από την Εικαστικό καθηγήτρια του Σχολείου κ. Μάγδα Μάρα, η οποία παρουσίασε στα υπόλοιπα Σχολεία και στους συνέδρους ένα βίντεο που κατέγραφε τις απόψεις και τις δράσεις των μαθητών,  τις επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού και Τέχνης αλλά και τους χώρους του Σχολείου τους. Η παρουσίαση του Σχολείου ήταν ουσιαστικά η πρώτη σύσταση του Σχολείου της Αργολίδας με τα άλλα Καλλιτεχνικά Σχολεία, τα οποία υποδέχτηκαν το νέο Σχολείο της Αργολίδας με θέρμη και πολλά χειροκροτήματα.

Στο Συνέδριο – Συμπόσιο κατατέθηκαν εξαιρετικές απόψεις για τη συμβολή της Τέχνης ως μέσο που οδηγεί σε ολιστικές μεθόδους μάθησης, θέτοντας τον μαθητή στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η κ. Μάγδα Μάρα με τη δική της ανακοίνωση σαν ομιλήτρια του Συνεδρίου με θέμα: ”Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ως επαναστατικό εργαλείο διδασκαλίας στα μαθήματα ανθρωπιστικής κατεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”, υποστήριξε την άποψη που θέλει οι Τέχνες να αυξάνουν τη  φαντασία, τη κριτική διάθεση, το συναίσθημα, την αυτενέργεια τη δημιουργικότητα, γνωρίσματα της καλλιτεχνικής προσέγγισης που  μπορούν να παίξουν για τους εφήβους σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους στην απόκτηση γνώσης και εμπειρίας που αφορά τόσο τον εαυτό τους, όσο και τον κόσμο γύρω τους.

Ποιοι βρέθηκαν στο συμπόσιο

Η σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου γέμισε με τους μαθητές από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία του Γέρακα, του Κερατσινίου, του Ηρακλείου, του Περιστερίου, της Κοζάνης των Αθηνών και του Μεσολογγίου, που μας ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και μας γοήτευσαν αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα. Ο  σύγχρονος και ο παραδοσιακός  χορός, το θέατρο, το τραγούδι και τα εικαστικά  μάγεψαν τους θεατές, οι οποίοι  δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους.

Ο “μεγάλος” καλεσμένος του Συμποσίου με καταγωγή το Ηράκλειο, κύριος Δάφνις Κόκκινος, ένας εξαιρετικός χορευτής διεθνούς φήμης καλλιτέχνης επί χρόνια στην ομάδα της Πίνα Μπάους και ο σημερινός Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, αυτοσχεδίασε στη σκηνή με τη συμμετοχή μαθητών οι οποίοι ουσιαστικά “μαγεύτηκαν” από την παρουσία του και το κύρος της καλλιτεχνικής του καριέρας. Ο Κ. Δάφνις Κόκκινος υποσχέθηκε στην κ. Μάρα να επισκεφτεί στο άμεσο μάλλον το Σχολείο της Αργολίδας, ενισχύοντας με την παρουσία του τη δημιουργία καινούργιου τμήματος Χορού στο Σχολείο. 

Η Τέχνη δυστυχώς έχει εκτοπιστεί από τα Σχολεία δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά. Ένα Σχολείο δίχως Τέχνη είναι ένα Σχολείο δίχως προσωπική έκφραση, φαντασία, δημιουργικότητα είναι ένα άχρωμο και καθόλου ελκυστικό Σχολείο διότι όπως έχει αναφέρει η κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη: Οι τέχνες φαίνεται να οδηγούν σε μια βιωματική μάθηση καθιστώντας την εκπαιδευτική διαδικασία ελκυστική.

Σχόλια

Exit mobile version