home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Απογοήτευση και απελπισία για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων και κηπευτικών

Το μέγεθος του παγετού της 13 και 14 Μαρτίου σε ορισμένους θύλακες έφτασε στο -5. Φοβούνται ότι δεν θα πάρουν αποζημιώσεις. Τι ζητά η ΚΑΣΟΑ Δαναός
Βερίκοκα

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου στα γραφεία της “ΚΑΣΟΑ Δαναός” από φορείς των αγροτών, παραγωγούς πυρηνόκαρπων και κηπευτικών, διαπιστώθηκε από μαρτυρίες των παραγωγών αλλά και από τα καταγραφικά δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών ότι το μέγεθος του παγετού της 13 και 14 Μαρτίου σε ορισμένους θύλακες έφτασε στο -5.

Αποτυπώθηκε η απογοήτευση και η απελπισία των παραγωγών γιατί βρήκε τα πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα) στο στάδιο της πτώσης των πετάλων και ορισμένα από αυτά στο στάδιο της πλήρης ανθοφορίας.

Το μέγεθος της απελπισίας εντείνεται από την χρονική συγκυρία του παγετού δεδομένου του γεγονότος ότι οι παραγωγοί δοκιμάζονταν ήδη από τις αυξήσεις σε λιπάσματα (σχεδόν 100%), τις αυξήσεις σε ΔΕΗ (περίπου 300%), αλλά και σε όλα τα αγροεφόδια (πετρέλαιο 60%, φυτοφάρμακα 30%, ζιζανιοκτόνα 100% κλπ.)

Οι παραγωγοί ανησυχούν επιπροσθέτως και λόγω του γεγονότος ότι ανάλογες ζημίες στο παρελθόν δεν έτυχαν δίκαιης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί ζητούν:

  • Άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς που σε ορισμένες ποικιλίες και θύλακες φτάνει το 100%.• Αναστολή των πληρωμών σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεδομένης της πραγματικής αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν σε αυτές.
  • Γρήγορες προκαταβολές προκειμένου οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις μη ελαστικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis