home design 800x400
home design 1170Χ320

Αναζητώντας το γαστρονομικό brand της Ερμιονίδας

Ολοκληρώθηκε στην Ερμιονίδα η παρουσίαση του προγράμματος «Αργολίδα Γαστρονομικός Προορισμός».
Ερμιονίδα γαστροτουρισμος εκδήλωση (3)

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου η συνάντηση εργασίας με θέμα: Συζήτηση και διατύπωση γνώμης σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Αργολίδας για την συγκεκριμένη δράση.

Η συνάντηση αφορούσε όλους τους φορείς του Τουρισμού, τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, τις επιχειρήσεις εστίασης, τους παραγωγούς και τους τυποποιητές προϊόντων του Δήμου.

Αναλυτική ήταν η ενημέρωση, σχετικά με την πρώτη φάση του προγράμματος, από τον μελετητή κ. Δημοσθένη Μπρούσαλη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτη Δαμούλο και τον Πρόεδρο της τουριστικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Ψυχογιό.

Ερμιονίδα γαστροτουρισμος εκδήλωση (1)

Στην πρώτη αυτή φάση του προγράμματος αναζητούνται παραδοσιακές συνταγές του τόπου, οι οποίες θα προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα. Πολύτιμη αποδείχθηκε η συμβολή των εθελοντριών του Λαογραφικού Εργαστηρίου Δήμου Ερμιονίδας, οι οποίες παραβρέθηκαν στη συνάντηση και ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη καταγράψει τέτοιες συνταγές.

Η γαστρονομία μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους λόγους επιλογής της Ερμιονίδας ως προορισμού διακοπών. Ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά αφού τα καλά εστιατόρια τοπικής κουζίνας τυγχάνουν δωρεάν προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, το διαδίκτυο και τους τοπικούς ή εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς εξασφαλίζοντας έτσι, πρόσθετη πελατεία, μεγαλύτερης διάρκειας σεζόν και κέρδη. Οι εστιάτορες και ξενοδόχοι πρέπει να νιώθουν πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας.

Ο βαθμός ελληνικότητας/εντοπιότητας του ξενοδοχειακού πρωινού είναι πρωτίστως θέμα γαστρονομικής κουλτούρας.

Μέσα από το συγκεκριμένο project, που αφορά στην διοίκηση και την προβολή της γαστρονομίας, επιδιώκεται ένα επαγγελματικό σχέδιο μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες δράσεων:

  • διαμόρφωση γαστρονομικού χαρτοφυλακίου,
  • ανάπτυξη γαστρονομικού brand,
  • κατάρτιση επικοινωνιακού προγράμματος.

Βασικό εργαλείο προβολής πρέπει να είναι το διαδίκτυο.

Ερμιονίδα γαστροτουρισμος εκδήλωση (2)

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να δημιουργηθεί η γαστρονομική ταυτότητα της Αργολίδας πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και ομάδες εργασίας.

Η πρώτη συνάντηση αποτέλεσε μια ευκαιρία να εκφραστούν απόψεις, απορίες, ερωτήσεις και ιδέες, να μαθευτεί το «τι» και πρέπει να σχεδιαστεί και το «πώς».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους φορείς του Τουρισμού, τυποποιητές, παραγωγοί, επαγγελματίες της Εστίασης και Δημότες της Ερμιονίδας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αργολίδας, του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού και του Δήμου Ναυπλιέων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γανώσης και το μέλος του Επιμελητηρίου από την Ερμιονίδα κ. Χρυσαυγή Μερτύρη.

Τον συντονισμό της συζήτησης- συνάντησης εργασίας ανέλαβε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Δημιουργία ενός Ανοιχτού Εργαστηρίου Πολιτισμού Ερμιονίδας και Αργοσαρωνικού.

    Το Ανοιχτό Εργαστήρι Πολιτισμού θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για όλη την Ερμιονίδα αλλά και τον Αργοσαρωνικό, με σκοπό να λειτουργήσει διερευνητικά, συλλογικά και συλλεκτικά ως βαθμίδα γνωστικής καταγραφής στον αρχαιολογικό, ιστορικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα.
    Το Κρανίδι μπορεί να φιλοξενήσει το κεντρικό αρχικό εκθετήριο, προωθώντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου στον πολιτιστικό τομέα, διευκολύνοντας τον ποιοτικό τουρισμό με παραρτήματα παντού όπου υπάρξει ενδιαφέρον δημιουργίας ενός ενεργού πυρήνα πολιτισμικών δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στο πλαίσιο του Ανοιχτού Εργαστηρίου Πολιτισμού Ερμιονίδας και Αργοσαρωνικού.
    Στόχος του Ανοιχτού Εργαστηρίου Πολιτισμού είναι να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό μέσω εκδηλώσεων ικανών να περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους των τεχνών (μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, ζωντανές παραστάσεις, χορός, εκθέσεις τέχνης, ξεναγήσεις, εκδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολυμέσα…), καθώς και να δημιουργήσει στιγμές επανεκπαίδευσης και δια βίου επιμόρφωσης μεταξύ ντόπιων και μη παραγωγών τέχνης, καλλιτεχνών, πρακτικής άσκησης και εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια, ειδικά για μαθητές και τρίτης ηλικίας κατοίκους. Οι δράσεις αυτές είναι πάντα ανοιχτές στο κύμα θερινών επισκεπτών και θα προωθούνται μέσα σε ξενοδοχειακούς χώρους αλλά και σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή των τουριστών του καλοκαιριού.
    Ο Δήμος Ερμιονίδας θα μπορεί να έχει ως θεσμικούς εταίρους τις επιχειρηματικές δυνάμεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ελληνικά και αλλοδαπά συντονισμένα διαδικτυακά για δρώμενα ανταλλαγών, για προώθηση πολιτιστικών και φυσιοκρατικών αγαθών ( για παράδειγμα, περιφερειακά, αρχαιολογικά, ιστορικά, βοτανικά πάρκα…), ιδρύματα και ενώσεις με ενδιαφέροντα και στόχους στον ιστορικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό τομέα, συνεδριακές, επιστημονικές, επιμορφωτικές ημερίδες σε όλη τη διάρκεια του έτους.
    Η δρομολόγηση του Ανοιχτού Εργαστηρίου Πολιτισμού μπορεί να γίνει με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μέσα από τις περιοδικές προκηρύξεις της Ε.Ε. για την προώθηση της αντιμετώπισης της ανεργίας, της πολιτισμικής ενεργοποίησης πολιτών, αναβάθμισης υπαίθριων τόπων κι επανεκπαίδευσης του προγράμματος “Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)” και άλλων συναφών που θα υπάρχουν ακόμα για λίγα χρόνια στη διάθεση της Ελλάδας και δυστυχώς περνούν εντελώς ανεκμετάλλευτα για τον Δήμο Ερμιονίδας. Σαφώς με τη συγχρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους και της Περιφέρειας που διαθέτουν ειδικά κονδύλια για τον σκοπό αυτόν ακριβώς.
    Μπορούν να αναπαράγουν νέες μορφές εργαζομένων σε καινοτομίες της αγοράς εργασίας, αυξημένης υπεραξίας στον καταμερισμό εργασίας, υψηλής παραγωγικότητας στον παγκόσμιο ιστό και ψηφιακό εκπαιδευτικό τουρισμό.
    Παράλληλα καλλιεργούν το έδαφος για καινοτόμες παραπλήσιες εφαρμογές e-government, e-citizen, e-health, e-learning… για την άντληση μόνιμων κατοίκων υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης από το εξωτερικό στον χώρο, όπου θα υπάρχουν οι σχετικές υποδομές υποδοχής και το ανθρώπινο κεφάλαιο κατάλληλα τοποθετημένο για υγιή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με διαύγεια και αυτογνωσία.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis