home design 800x400

Ναύπλιο. Αγριεύει η ΔΕΥΑΝ – Ποιοί θα μείνουν χωρίς νερό – Το σχέδιο εξυγίανσης

Τα όρια που θέτουν για τους κακοπληρωτές. Το σχέδιο για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Τάξη στο ταμείο της θα επιχειρήσει να βάλει το επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑ Ναυπλίου αυξάνοντας τις εισπράξεις από τους απλήρωτους λογαριασμούς, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, μετά μάλιστα τη δικαστική απόφαση, που ορίζει την καταβολή του χρέους στη γειτονική ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών, αλλά και με στόχο την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται για να φτάνει καθαρό νερό στις βρύσες των καταναλωτών.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος «έκλεισε το μάτι» σε κακοπληρωτές» του Τολού, η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης, που στόχο έχει να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν στον ισολογισμό.

Τα όρια της ΔΕΥΑΝ

Η ΔΕΥΑ «αγριεύει» τη στάση της έναντι των κακοπληρωτών και σύμφωνα με αυτό – αν υλοποιηθεί στο σύνολό του – θα αφήσει χωρίς νερό όσους υπερβούν τα όρια των οφειλών που έχουν καθοριστεί.

Το σχέδιο για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί αποκαλύφθηκε πριν δύο μήνες, κατά τη συνάντηση του ΔΣ και υπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης, με εκπροσώπους του Συλλόγου Επαγγελματιών του Τολού, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης αυτής.

Ποιοι θα μείνουν χωρίς νερό

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΥΑ Ναυπλίου – που έφερε στο φως ο έντυπος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ της Πέμπτης – στο εξής θα γίνεται διακοπή σε οφειλέτες με χρέη άνω των 200€ για επιχειρήσεις και 800€ για ιδιώτες.

Η θέση αυτή και ο στόχος της Δημοτικής Επιχείρησης ανακοινώθηκε το Δεκέμβρη από τη διαχείριση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ναυπλίου (Γ. Καχριμάνης, πρόεδρος, Καρέλης Χ., αντιπρόεδρος,  Μαστορίκος Χ., διευθυντής, Πατάτσης Γ., χημικός μηχανικός της επιχείρησης), ενώπιον των εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού (Ιωάννου Π., πρόεδρος, Δεδέα Μ., αντιπρόεδρος και Σκαλίδη Μ., μέλος του Δ.Σ.) και είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Συλλόγου, που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπό του.

Παράλληλα μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΝ έχουν ανακοινωθεί ρυθμίσεις για όσους χρωστούν λογαριασμούς. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις των ανεξόφλητων λογαριασμών ως εξής:

Η νέα ρύθμιση οφειλών από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. από 12 σε 60 δόσεις και μείωση της προκαταβολής από 20% σε 5%. Επιπλέον δίνεται έμφαση στις ευπαθείς ομάδες όπου για τους συμπολίτες μας ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι εκατόν είκοσι (120) και προκαταβολή 0%.

Πρόστιμα σε όσους κλέβουν

Το σχέδιο είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών όμως δεν σταματά στους κακοπληρωτές, αλλά και σε όσους κλέβουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ ξεκαθάρισε στην ίδια συνάντηση του Δεκέμβρη, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των ρολογιών ύδρευσης (υδρομέτρων) του δικτύου, για να γίνει επαλήθευση των στοιχείων και αντιστοίχιση, ώστε να παταχθούν φαινόμενα κλοπής νερού ή άλλων παρατυπιών που ζημιώνουν τόσο την ΔΕΥΑΝ, αλλά και το κοινωνικό σύνολο εν γένει.

Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης επισημαίνει ότι ήδη έχουν ανακαλυφθεί παραβάτες. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει ενέργειες εναντίον τους, αλλά θα προχωρήσει σε διακοπή και εντέλει σε πρόστιμα.

Σε πρώτη φάση η ΔΕΥΑΝ επιχειρεί την καταμέτρηση των υδρομετρητών στις περιοχές Πρόνοια και Καραθώνα του Ναυπλίου, αλλά και στα χωριά Ηραίο, Ανυφί, Μάνεσι και Αραχναίο.

Αυτή η διαδικασία έχει και το ανάλογο κόστος, αφού για την Πρόνοια και την Καραθώνα όπου προβλέπεται η λήψη 1.803 καταμετρήσεων, η ΔΕΥΑΝ θα πληρώσει 1.208,01 ευρώ, και για το Ηραίο, το Ανυφί, το Μάνεσι και το Αραχναίο όπου προβλέπονται 1.797 καταμετρήσεις η ΔΕΥΑΝ θα πληρώσει 1.203,99 ευρώ εξ ιδίων πόρων σε υδραυλικό που έκανε την ανάθεση της εργασίας αυτής.

Το σκεπτικό της απόφασης αυτής, αναφέρει ότι απώτερος στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση της δημοτικής επιχείρησης και η όσο το δυνατόν περισσότερο ελάττωση της ποσότητας του μη τιμολογούμενου νερού που εν τέλει μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για την Επιχείρηση.

Εξυγίανση

Μένει να φανεί ποιος θα επικρατήσει μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΥΑΝ και του δημάρχου Ναυπλίου ως προς την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών και να φανεί αν θα ισχύσει η εξαγγελία του Δεκέμβρη σχετικά με τα όρια που τίθενται για όσους χρωστούν οφειλές από μεγάλους απλήρωτους λογαριασμούς και αν θα εφαρμοστεί στο σύνολό του το σχέδιο για την εξυγίανση. Το πρώτο δείγμα γραφής αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα.

Άκης Γκάτζιος

Σχόλια

Exit mobile version