Home design

Λογομαχία Κωστούρου – Λαμπρόπουλου για τις απευθείας αναθέσεις στο Ναύπλιο

Τί απαντά ο δήμαρχος και πώς αντιδρά ο δημοτικός σύμβουλος

Σε λογομαχία μεταξύ του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου και του δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Λαμπρόπουλου, εξελίχθηκε η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, μετά τις καταγγελίες του δεύτερου ότι η δημοτική αρχή έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο δέκα τοις εκατό (10%) επί του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου για τις απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών και υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι «οι αναθέσεις αυτές είναι παράνομες».

Μήνυση

Στην τοποθέτησή του ο κος Κωστούρος τόνισε ότι σκέφτεται να μηνήσει τον κο Λαμπρόπουλο αν δεν ανακαλέσει, ζητώντας μάλιστα τη νομική του συμβουλή.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ναυπλιέων απευθυνόμενος στο δημοτικό σύμβουλο: «Εδώ υπάρχει μια ευθεία κατηγορία προς το πρόσωπό μου, που λέει ότι παρανομώ με τις απ΄ ευθείας αναθέσεις ξεπερνώντας το όριο το οποίο τίθεται από το νόμο. Κατηγορείτε δηλαδή το δήμαρχο ότι είναι παράνομος».

Δείτε το βίντεο:

Στην τοποθέτησή του ο κος Λαμπρόπουλος απάντησε ότι: «Όλα αυτά, όπως καλύτερα γνωρίζετε από εμένα έχουν μπει σε διάφορους κωδικούς. Δεσμεύομαι λοιπόν σε όλο το ΔΣ και σε εσάς προσωπικά, να φέρω τον κατάλογο των απ΄ ευθείας αναθέσεων με κάθε ΚΑΔ, να συζητήσουμε επ΄ αυτού και να μας απαντήσετε επιτέλους, γιατί δίδονται αυτές οι απ΄ ευθείας αναθέσεις, ενώ είναι γνωστό ότι όταν γίνονται διαγωνισμοί ωφελείται ο δήμος. Και γιατί αυτές οι απ΄ ευθείας αναθέσεις αφορούν συνέχεια ίδια πρόσωπα και εταιρείες που ιδρύθηκαν πρόσφατα. Ο νόμος για τις απ΄ ευθείας αναθέσεις, λέει ότι πρέπει να υπάρχει επείγουσα ανάγκη».

Για να απαντήσει στη συνέχεια ο κος Κωστούρος: Θεωρώ απολύτως συκοφαντικό να αναρτάται ένα τέτοιο κείμενο, το οποίο αδυνατείτε δυστυχώς να υποστηρίξετε. Κατά πρώτον, το όριό μας είναι η νομιμότητα. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να δώσει κάποιος, από το να πετάει λάσπη από το να παραθέσει μία πρόταση. Υπάρχουν δύο περίοδοι σε ότι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Μια περίοδος μέχρι τον 6ο/2021 και η άλλη μέχρι σήμερα. Το πρωτογενές αίτημα που γίνεται για ο,τιδήποτε κάνουμε στο δήμο, αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η δέσμευση δαπάνης επίσης αναρτάται. Η πρόσκληση για προσφορές και η σύμβαση, οι μελέτες, τα εντάλματα επίσης αναρτώνται. Άρα ο,τιδήποτε αναφέρατε στο δήμο είναι στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την ώρα που γεννιέται μέχρι την ώρα που τελειώνει. Η ανάθεση είναι μια διοικητική πράξη η οποία έχει έργο, έχει προμήθεια έχει υπηρεσία.

Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος: «Οι καλοθελητές θα ήθελα να μου αμφισβητήσουν την ύπαρξη έργου στο τέλος κάθε σύμβασης. Κάναμε και 16 εκατομμύρια διαγωνισμούς, δημοπρατήσεις», ενώ ανέλυσε γιατί είναι πολύ ποιο κάτω από το 10% οι απ΄ ευθείας αναθέσεις και πρόσεθεσε:

«Θα ζητήσω άμεσα να διορθωθεί αυτή τη ανάρτηση, έτσι όπως πρέπει να διορθώνονται αυτά που είναι ψέματα. Διαφορετικά θα ζητήσω τη συμβουλή κάποιου να μου πει τί θα κάνω στο τέλος. Είναι εξόφθαλμο ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, υπάρχει όμως ένα δημόσιο κείμενο από δημοτικό σύμβουλο, το οποίο κατηγορεί το δήμαρχο. Θα έλεγα στον κο Λαμπρόπουλο, ότι αν ήμουν πελάτης σας και με συκοφαντεί κάποιος, τί θα με συμβουλεύατε να κάνω;

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Αν ήταν μόνο το περιεχόμενο της ανάρτησης, η απάντησή μου θα ήταν να του κάνετε μήνυση. Στη μήνυση όμως θα έπρεπε να πείτε πόσες απ΄ ευθείας αναθέσεις έχουν γίνει, πότε αυτές έχουν πληρωθεί, σε ποιους έχουν γίνει.

ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: «Όλα αυτά που νομίζετε ότι πρέπει να πω, είναι ήδη δημοσιευμένα. Νομίζετε ότι ανακαλύπτετε την Αμερική και κοροϊδεύετε τον κόσμο. Ο νόμος πουθενά δεν λέει πότε πρέπει να ιδρυθούν οι εταιρείες.

Εντωμεταξύ σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος ανέφερε: «Η αντιπολίτευση είναι χρήσιμη μόνο όταν είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική. Η λάσπη είναι μόνο για να “λερώσει” .

Σχόλια

Exit mobile version