home design

Γκιόλας: Προβληματική η λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Αργολίδας

Δημιουργείται η εικόνα πλήρους απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών που συνεπάγεται τη διόγκωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Αργολίδας και Ναυπλίου – Ερμιονίδας για την προβληματική λειτουργία του Σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε. Αργολίδας).

«Με δεδομένη την Κυβερνητική ανοχή στην ασυδοσία και το ανέλεγκτο που οδηγούν στην αποθράσυνση των εργοδοτών, ήταν αναμενόμενο να έχουν εμφανιστεί φαινόμενα ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στην αγορά εργασίας οργιάζουν πλέον οι περιπτώσεις αδήλωτης ή μερικώς δηλωμένης εργασίας, μη καταβολής μισθών και υπερωριών, μη τήρησης των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας και γενικώς η καταστρατήγηση της νομοθεσίας, ως προς την διαφύλαξη κεκτημένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπεύθυνος φορέας για τον έλεγχο και την καταπολέμηση τέτοιων παράνομων περιστατικών είναι η κατά τόπους Επιθεώρηση Εργασίας. Θα περίμενε κανείς ότι ο αρμόδιος θεσμικός αυτός φορέας θα στεκόταν στο πλευρό των εργαζομένων, προστατεύοντας τα νόμιμα δικαιώματά τους και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και το δημόσιο συμφέρον, με την εξασφάλιση μεγάλων ποσών από ένσημα και πρόστιμα υπέρ των Ασφαλιστικών φορέων, που δοκιμάζονται σκληρά την τελευταία δεκαετία.

Εν τούτοις, από τις επιστολές των Εργατικών Κέντρων Αργολίδας, καταδεικνύεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Με την εκτίμηση της παραβατικότητας να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, θα περίμεναν όλοι ότι ο αριθμός των ελέγχων από το τμήμα εργασιακών σχέσεων της οικείας Επιθεώρησης Εργασίας Αργoλίδας να είναι ευθέως ανάλογος. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, με συνέπεια να δημιουργείται η εικόνα πλήρους απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών που συνεπάγεται τη διόγκωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Οι εργαζόμενοι δικαίως απαιτούν να σταθεί το τμήμα του Σ.ΕΠ.Ε. στο ύψος των περιστάσεων προβαίνοντας στους αναγκαίους ελέγχους ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται απροστάτευτοι από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δικαιώματος της εργασίας αλλά και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος ζητάμε από τους αρμόδιους παράγοντες των Υπουργείων, να επιληφθούν άμεσα προκειμένου να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε. με στόχο την τήρηση της νομιμότητας».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version