home design 800x400

Αργολίδα: Τρελάθηκαν οι αγρότες με αυτό που είδαν – Παγάκι η σάρκα του πορτοκαλιού

Η θερμοκρασία μέσα στο πορτοκάλι φθάνει τους -1 βαθμούς κελσίου

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό στην Αργολίδα, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Έχουν πληγεί ιδιαίτερα καλλιέργειες των εσπεριδοειδών αλλά και των κηπευτικών, ενώ την ίδια στιγμή τρελάθηκαν οι αγρότες με αυτό που είδαν όχι μόνο στα χωράφια αλλά και στο ίδιο το προϊόν, καθώς η σάρκα του πορτοκαλιού έχει γίνει …παγάκι!

Φώτο: Δημήτρης Σχοινοχωρίτης

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στο Ναύπλιο, υπάρχουν 130.000 τόνοι παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία. Μάλιστα για το λόγο αυτό οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί προτίθενται να στραφούν με αγωγές κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή -καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά- έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Φώτο: Δημήτρης Σχοινοχωρίτης

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν σε τι κατάσταση είναι ο καρπός εξωτερικά και εσωτερικά, όπου η θερμοκρασία μέσα στο πορτοκάλι φθάνει τους -1 βαθμούς κελσίου, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Φώτο: Δημήτρης Σχοινοχωρίτης

Σημαντικές είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό οι καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως μαρούλια και αγκινάρες στα Ίρια του Δήμου Ναυπλιέων.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακοί σταλακτίτες έχουν κάνει την εμφάνιση τους κάτω από τις πορτοκαλιές που δημιουργούνται από την τεχνητή βροχή που χρησιμοποιούν οι αγρότες για αντιπαγετική προστασία.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια

Exit mobile version