home design

Μνήμες από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο 1ο Λύκειο Άργους

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Β’ Γενιάς Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Μάριος Σούσης μίλησε για τις φρικαλεότητες του Πολέμου.

27 Ιανουαρίου Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και το 1ο Λύκειο Άργους τίμησε τη μέρα που άλλαξε οριστικά, τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής ο πρόεδρος του Συλλόγου Β’ Γενιάς Θυμάτων Ολοκαυτώματος, Μάριος Σούσης μίλησε για τις φρικαλεότητες του Πολέμου, το διωγμό και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Κατέθεσε την οδυνηρή μαρτυρία του -εκφράζοντας τη με κάθε μορφή, λεκτική, γραπτή και καλλιτεχνική- για τα όσα έζησε η οικογένειά του αφότου οι Γερμανοί συνέλαβαν τον πατέρα του και τον έστειλαν στα στρατόπεδα θανάτου και συγκεκριμένα στο Άουσβιτς.

Φώτο: 1ο Λύκειο Άργους

Λεπτομέρειες που αφορούσαν συγγενείς και φίλους που χάθηκαν και για το πώς εξοντώθηκαν οι Εβραίοι της Αθήνας, το Μάρτιο του 1944, όταν κλήθηκαν να δώσουν το παρόν στη Συναγωγή στο Θησείο και οι ναζί με δόλο τους έκλεισαν μέσα, τους φόρτωσαν σε φορτηγά για το Χαϊδάρι και από εκεί, για τα τρένα του θανάτου στο Άουσβιτς, καθήλωσαν τους μαθητές μας.

Επισήμανε ακόμα ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας αποτελούν την αρχαιότερη κοινότητα της Εβραϊκής Διασποράς και υπογράμμισε το ρόλο του Εβραϊκού Μουσείου στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος -ειδικά τώρα που, όπως είπε, η άγνοια της Ιστορίας ενισχύει τον αντισημιτισμό- ενώ τόνισε ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν η μόνη που επίσημα αντιστάθηκε στους Ναζί κατακτητές.
Το βιβλίο του «Καλή αντάμωση — Φιλιά εις τα παιδιά» το έγραψε σαν απάντηση στους Γερμανούς που ήθελαν να τους εξολοθρεύσουν».

Φώτο: 1ο Λύκειο Άργους

«Ήταν, ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη όχι μόνο των θυμάτων αλλά και των ανθρώπων και φορέων που με αυτοθυσία έσωσαν συνανθρώπους μας τις πιο σκοτεινές εκείνες στιγμές της Ιστορίας, αναγνωρίζοντας ότι το μίσος, οι διακρίσεις, και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη δημοκρατία ώστε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Λένα Παπαθανασίου.

Φώτο: 1ο Λύκειο Άργους
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version