Home design
home design

Δυναμιτίζει την κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης η «Ελπίδα»

«Συγγνώμη» Μητσοτάκη για την ταλαιπωρία πολιτών και παραδοχή αποτυχημένης διαχείρισης της κακοκαιρίας
Χιόνι Αθήνα

Δυναμίτη στην κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης φαίνεται πως έβαλε η επέλαση της «Ελπίδας» και η διαχείριση της, ανεβάζοντας τους τόνους, παρά τη συγγνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ταλαιπωρία των πολιτών και την παραδοχή του ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε προσωπικά «συγγνώμη» από όσους ταλαιπωρήθηκαν μένοντας εγκλωβισμένοι επί ώρες στην Αττική οδό και παραδέχτηκε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη σε σημείο ετοιμότητας για τέτοια φαινόμενα.

«Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό… Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα. Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης…» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας λόγο για μη πετυχημένη διαχείριση, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε αστοχίες και ανεπάρκειες στον κρατικό μηχανισμό, ενώ  επέρριψε σαφείς ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού λέγοντας: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως…Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις».

Ταυτόχρονα  υπερασπίστηκε τη στρατηγική δημιουργίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης σημειώνοντας ότι θα εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν τα αντιπολιτευτικά πυρά με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τονίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γεννά ανασφάλεια και φόβο στον ελληνικό λαό λέγοντας:  

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Γεννά διαρκώς ανασφάλεια και φόβο. Με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει… Η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, πριν επιφέρει και νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο».

«Ο πρωθυπουργός ζητεί συγγνώμη κατόπιν εορτής», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και επισήμανε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες».

Χιόνια κακοκαιρία Ελπίδα Πελοπόννησος (1)
Φωτό: Αρχείο

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέφερε: «Ούτε οι υποκριτικές “συγγνώμες”, ούτε οι προκλητικές δικαιολογίες, ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής μπορούν να κατευνάσουν τη δίκαιη οργή, να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση».

«Ως συνήθως φταίνε οι πάντες και τα πάντα, πλην του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης  Κριθαρίδης ενώ η Ελληνική Λύση ζήτησε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η παραμονή της, μόνον δεινά επιφέρει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ετοιμάζει αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίζονται τόσο ακραία φαινόμενα, εστιάζοντας κυρίως στο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, στη δημιουργία επιτροπών διαχείρισης κρίσεων και στην κατάρτιση σαφών πρωτοκόλλων ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και ασυνεννοησία στη λήψη κρισίμων αποφάσεων.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis