home design 800x400

Λευκό πέπλο στη χώρα με την επέλαση της «Ελπίδας»

Πολικές θερμοκρασίες, παγετός και χιόνια ακόμη και στα νησιά

Σε πλήρη εξέλιξη  βρίσκεται το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα μας από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι πολικές θερμοκρασίες , οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν με ένταση 8-9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πυκνό χιόνι έχει ήδη καλύψει τα νησιά του Αιγαίου ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο το θερμόμετρο έδειξε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Φωτό: meteo.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η επιδείνωση ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες της Κυριακής από τα βόρεια-βορειοανατολικά με την «Ελπίδα» να δείχνει τα δόντια της.

Τα αίτια της επιδείνωσης

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα κινούμενη από χθες από την περιοχή της Δυτικής Ρωσίας προς τη χώρας δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Το βαρομετρικό αυτό χαμηλό και σε συνδυασμό με τη μεταφορά πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων που τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται να πλήξουν και την Ανατολική Πελοπόννησο. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται ακόμη και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Εν τω μεταξύ έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις το επόμενο 48ωρο απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

Όπως τόνισε ο υπουργός, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα προβλήματα ενώ θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ώστε να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.  

Φώτο: Δήμος Τρίπολης

 Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Ισχυρή σύσταση απευθύνεται προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Στο Δήμο Ναυπλιέων θα υπάρξουν θερμαινόμενοι χώροι ανοικτοί για του πολίτες

Σχόλια

Exit mobile version