home design 800x400

Η φωτιά στην Στυμφαλία βάζει φωτιά στα μπατζάκια της Αργολίδας

Καταστρέφουν συστηματικά τον υγροβιότοπο και υπεραντλούν τα αποθέματα νερού

Όταν πριν από χρόνια η Βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου στεκόταν αντίθετη στις βλέψεις του τότε δημάρχου Θωμά Θωμαΐδη να πάρει ανεξέλεγκτα νερό από την Στυμφαλία, οι Κορίνθιοι την θεωρούσαν persona non grata και της «απαγόρευαν» να περάσει από την Κορινθία. Ήταν η περίοδος που η Κόρινθος «είχε φάει πόρτα» από το Λουτράκι για την υδροδότησή της από της πηγές του. Η κα Παπαδημητρίου είχε προτείνει τότε την ύδρευση της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ και όχι από την Στυμφαλία, φοβούμενη πως τα νερά της δεν θα επαρκούσαν ούτε για την ιδιαιτέρα της πατρίδα, την Σκοτεινή. Έκτοτε ουδείς πλέον ασχολήθηκε με το πρόβλημα των πηγών της Αργολίδας από την Στυμφαλία παρ` όλο που οι γεωτρήσεις των «περιφερειακών» νερών της Στυμφαλίας αυξήθηκαν και η ανομβρία έκανε ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα. Το ίδιο συνέβη με την αποξήρανση της Κανδήλας στην Αρκαδία και εν μέρει και με την Λίμνη Τάκα από την οποία τροφοδοτείται και ο Ανάβαλος.

φωτογραφία “αναγνώστης”

Οι πρόσφατες φωτιές στους καλαμιώνες από αγρότες και κτηνοτρόφους, ως εικάζεται, στην περιοχή της Στυμφαλίας φανερώνουν πόσο απροστάτευτες είναι οι πηγές και πόσο αδιάφορος είναι ο πολιτικός κόσμος της Αργολίδας για την προστασία των πηγών του που πηγάζουν από την Στυμφαλία και την Αρκαδία, με εξαίρεση ίσως τον Α. Πουλά που διασώζεται μέσω κοινής επερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο Σικυωνίων Ν. Ζαχαρόπουλο: «Την Τετάρτη το απόγευμα [5-1-2022] «από εμπρησμό από πρόθεση αγνώστων ατόμων» ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Λίμνη της Στυμφαλίας, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέστρεψε μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή. Πέρυσι-2020- ανήμερα των Χριστουγέννων από την ίδια αιτία ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στους καλαμώνες την Λίμνης Στυμφαλίας, η οποία κατέστρεψε σε μεγάλη έκταση την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Με την παρέμβαση της Π.Υ. του Κιάτου τέθηκε υπό έλεγχο. Η μεγάλη καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα της Λίμνης Στυμφαλίας, που σημειωτέων προστατεύεται ως υδροβιότoπος από τη Natura 2000, ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί…».

Θέση στο θέμα της Στυμφαλίας αλλά χωρίς επέκταση του προβλήματος στα νερά της Αργολίδας πήρε ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης το 2020 ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη λίμνη Στυμφαλία από τη «χριστουγεννιάτικη» πυρκαγιά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία ενός τόσο σημαντικού βιότοπου. Κάνοντας αναφορά φυσικά και στο Σχέδιο Διαχείρισης του Καλαμιώνα, η συγγραφή του οποίου είχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το θέμα της φωτιάς στη Στυμφαλία είχαν αναδείξει με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή στις οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης Ε. Λιακούλη, Γ. Καμίνης και Α. Πουλάς στηριζόμενοι στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το 2020 στην Ευρωπαϊκή επιτροπή. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη με αίτημα γραπτής απάντησης: «Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2020 ξέσπασε πυρκαγιά στη λίμνη Στυμφαλία σε έκταση με καλαμιές, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη λίμνη ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και την περίοδο 2013 – 2017 είχε χρηματοδοτηθείκατά50% μέσω του LIFE πρόγραμμα για την αποκατάσταση της λίμνης και την δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης που θα καθιερώσει ένα σύστημα για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον. Είχε χρηματοδοτηθεί μάλιστα η συγγραφή ενός «Οδηγού Διαχείρισης του καλαμιώνα στη λίμνη Στυμφαλία».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έχει στοιχεία για την εκτέλεση του ως άνω έργου; Πως μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία σημαντικών βιοτόπων όπως είναι ο συγκεκριμένος; Τι άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές;»

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: «Πριν από έναν ακριβώς χρόνο οι καλαμιώνες της λίμνης Στυμφαλίας, ενός υγροβιότοπου ενταγμένου στο δίκτυο Natura, κάηκαν από φωτιά που έβαλαν άγνωστοι. Τότε ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας, κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά με την οποία ζητούσε επίσημες απαντήσεις από την πολιτεία για τα αίτια της πυρκαγιάς και την αποτίμηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στην χλωρίδα και πανίδα της λίμνης. Στην τότε Αναφορά ζητούσαμε απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που θα λάμβανε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αυτού του είδους τα περιστατικά. Αντί της ανακοίνωσης μιας συγκεκριμένης δέσμης ενεργειών, παρακολουθήσαμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, Νίκο Ταγαρά να επισκέπτεται την λίμνη Στυμφαλία να υποστηρίζει την ορθολογική διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα της περιοχής. Τον ακούσαμε να δηλώνει ότι είναι σε εξέλιξη ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τη Στυμφαλία, να διαπιστώνει ότι για να μπει μια τάξη και να καταλογιστούν ευθύνες πρέπει να ανατεθούν ρόλοι και να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διαχείριση της λίμνης και να τονίζει με στόμφο ότι ‘αυτά τα πράγματα έχουν τελειώσει’. Παρά τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις που ακούσαμε από τον Κορίνθιο υφυπουργό και εκπρόσωπο της κυβέρνησης, σήμερα ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να είμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Οι καλαμιώνες να καίγονται και πάλι ανεξέλεγκτα από φωτιές. Φωτιές που μπήκαν από ποιους και για να εξυπηρετήσουν άραγε ποια συμφέροντα; Θα ξανάρθει άραγε ο κύριος υφυπουργός να ανακοινώσει μελέτες και αρμοδιότητες, να καταλογίσει ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν – όταν βέβαια ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες; Θα τολμήσει άραγε να μας πει ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από το ασαφές τοπίο διαχείρισης της λίμνης;

Τίθεται το ερώτημα: γιατί όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα Life για τη διαχείριση και κοπή των καλαμιώνων δεν είχε μπει ούτε μια φωτιά στη Στυμφαλία και γιατί δεν χρηματοδοτείται σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανάλογο πρόγραμμα που και τον υγροβιότοπο θα προστατεύσει και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των καλαμιώνων θα αποτρέψει;

Η εμπειρία χρόνων, κυρίως από τη Ευρώπη, διαπιστώνει ότι η κοπή των καλαμιώνων είναι η καλύτερη διαχειριστική πρακτική, για να μην εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε αντίθεση με την καύση που προκαλεί μεταξύ των άλλων μεγάλη μείωση των ασπόνδυλων, που τρώνε τα υδρόβια πουλιά. Επιπλέον, με την καύση καταστρέφονται πολλές φωλιές υδρόβιων πουλιών, ό,τι χειρότερο για την ορνιθοπανίδα της λίμνης…»

Σε καμιά από τις αναφορές δεν τίθεται το θέμα αλλαγής των χρήσεων γης στο οποίο αποβλέπουν όσοι καίνε την Στυμφαλία καθώς και στον έλεγχο χρήσης των νερών της Λίμνης. Φυσικά από τόσο σοβαρά ζητήματα είναι εντελώς απούσα η Αργολίδα

Σχόλια

Exit mobile version