home design

«Φρένο» από την Κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ

Τέλος στα σενάρια για μείωση των έμμεσων φόρων

Τέλος στα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ έβαλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν είναι η μείωση των φόρων στα καύσιμα ή του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος και της λειτουργίας της αγοράς.

Η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπει σκέψεις για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μειωθεί το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας καλώντας την επιχειρηματικότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ως προς την ενεργειακή κρίση είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά για όσο χρειαστεί και σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές είπε πως η αποπληρωμή τους πήγε τον Ιούνιο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τι θα πληρώσουμε σε φόρους φέτος

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αυξημένα κατά 3,479 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από φόρους το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Όπως αναμένεται από τις ως τώρα εκτιμήσεις τα φορολογικά έσοδα θα φθάσουν φέτος τα 50,055 δισ. ευρώ από 46,558 δισ. Ευρώ που ήταν πέρυσι.

Από τα έσοδα του 2022 το 56,9% προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) και 30,6% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα από διάφορους άλλους φόρους. Από τα επιπλέον 3,479 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2022, τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης και 1,3 δισ. ευρώ τον φόρο εισοδήματος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version