home design

Στα 5 χρόνια η παραγραφή των απαιτήσεων των Δήμων για εισφορές σε χρήμα

«Αναδιάταξη της έννομης τάξης» από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ως «αναδιάταξη της έννομης τάξης», σε σχέση με όσα είχαν οριστεί το 2013, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών τη νέα εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και που καθορίζει το χρόνο παραγραφής των απαιτήσεων των Δήμων που απορρέουν από Βεβαιώσεις εισφοράς σε χρήμα στα 5 χρόνια.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει άμεσα «ομοιόμορφη εφαρμογή» από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Με τη νέα αυτή εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:

I]Σύμφωνα με νεότερες Αποφάσεις των Δικαστηρίων (956/2016 ΔΕΦ Αθηνών, 176/2019 ΔΕΦ Χανίων, 2428/2020 ΔΠΡ Αθηνών κ.α.) η εισφορά σε χρήμα του αρ.9 του ν.1337/1983 υπόκειται στην 5ετή αποσβεστική προθεσμία της παρ.1 του αρ.2 του α.ν. 344/1968.

ΙΙ] Σύμφωνα με την αριθμ. 170/2020 Γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας: «13 β) Ο χρόνος αποσβεστικής προθεσμίας του δικαιώματος των ΟΤΑ προς βεβαίωση εισφοράς σε χρήμα είναι 5ετής και άρχεται από το τέλος του οικονομικού έτους, εντός του οποίου έλαβε χώρα η κύρωση της οικείας πράξης εφαρμογής, με την επιφύλαξη των οριζομένων εξαιρετικών περιπτώσεων στο β΄ εδάφιο της παρ.1 του αρ.2 του α.ν. 344/1968, ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των σχετικών απαιτήσεων των ΟΤΑ, προ ή μετά την ισχύ του αρ.2 του ν.4315/2014».

ΙΙΙ] Σύμφωνα με την ίδια ανωτέρω Γνωμοδότηση «13.α) ο χρόνος παραγραφής προς είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των υπόχρεων ιδιοκτητών από τις εισφορές σε χρήμα είναι 5ετής και άρχεται από το τέλος του οικονομικού έτους, εντός του οποίου έλαβε χώρα η οριστική βεβαίωση αυτών.»

IV]Σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.7 του ν.3086/2002: «Οι Γνωμοδοτήσεις δεν δημιουργούν δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, πριν την αποδοχή τους με επισημειωματική πράξη από τον …αρμόδιο Υπουργό,…Μετά την αποδοχή τους οι Γνωμοδοτήσεις αποτελούν πράξεις, που είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση ή το Νομικό Πρόσωπο ή την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version