home design

Ο άνεμος και τα πυρηνελαιουργεία στο Ναύπλιο

Βελόπουλος προς υπουργούς: Απειλή για δημόσια υγεία και περιβάλλον τα πυρηνελαιουργεία.

Στη φορά του ανέμου, η οποία πότε μεταφέρει τους ρύπους προς το Ναύπλιο και πότε προς το Δήμο Άργους – Μυκηνών αναφέρεται ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σε ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή με θέμα: «Απειλή για τη δημόσια υγεία και περιβάλλον η λειτουργία πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο».

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρει:

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ναυπλίου, σε προβληματισμό και περίσκεψη βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής. Αιτία της αναστάτωσης αυτής είναι οι αρνητικές μετρήσεις που παρατηρήθηκαν τελευταία, αναφορικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της περιοχής.

Πριν από περίπου δύο μήνες, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων, τοποθετήθηκαν σε τρεις περιοχές του Δήμου όργανα που μετρούν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίω. PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα μg/m3. Το πρόγραμμα μετρήσεων της ποιότητας του αέρα έγινε με τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος του προγράμματος και την ακρίβεια των μετρήσεων.

Η έναρξη του προγράμματος συνέπεσε χρονικά με την έναρξη λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Αυτό που φάνηκε με απόλυτη σαφήνεια αυτούς τους δύο μήνες είναι ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του Ναυπλίου εξαρτάται αποκλειστικά από την φορά του ανέμου.

Όταν φυσάει νότιος άνεμος τα πράγματα είναι σχετικά καλά για τον Δήμο Ναυπλιέων, μιας και οι ρύποι των πυρηνελαιουργείων μεταφέρονται προς τον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Όταν όμως φυσάει Βοριάς ή Δυτικός τότε οι ρύποι μεταφέρονται προς τον Δήμο Ναυπλιέων και οι μετρήσεις των οργάνων είναι πραγματικά τραγικές και άκρως ανησυχητικές.

Ο προβληματισμός των κατοίκων για ένα υπαρκτό και άκρως σοβαρό ζήτημα υπήρξε δεδομένος. Τέθηκε άμεσα το ζήτημα των όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στους νομούς Αργολίδας και Μεσσηνίας, διότι αντίστοιχο πρόβλημα ταλανίζει και τη Μεσσηνία, την περιοχή του Μελιγαλά.

Όλες οι μετρήσεις πλέον καταδεικνύουν συγκεντρώσεις ρύπων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ως τώρα στην Αργολίδα δεν είχε γίνει κάποια επίσημη μέτρηση για να γνωρίζουν τη βαρύτητα της κατάστασης. Απλώς αρκούνταν στις μετρήσεις που έδιναν τα ίδια τα εργοστάσια, σύμφωνα με τις οποίες όλα ήταν μια χαρά.

Το πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων είναι βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας που είναι υπεύθυνη για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιομηχανία. Δυστυχώς όμως, οι θεσμικά αρμόδιοι δεν μπορούν ή δε θέλουν να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή υπόθεση, όπου διακυβεύονται ποικίλα συμφέροντα. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη εικόνα για το πρόβλημα και επιπρόσθετα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση των μέτρων επίλυσης του προβλήματος.

Η όλη υπόθεση δεν επιτρέπει αδράνεια. Ο αέρας που αναπνέουμε και ο αέρας που αναπνέουν τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο σοβαρό. Όταν στην Ευρώπη 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από εισπνοή μικροσωματιδίων, θα πρέπει να μας κάνει να σταθούμε επιτέλους στο ύψος του προβλήματος, για να αναγκάσουμε και τους θεσμικά αρμόδιους να σταθούν στο ύψος των δικών τους ευθυνών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να προστατέψετε την υγεία των κατοίκων του Ναυπλίου από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει ανακύψει, λόγω της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες διεκδίκησης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την επιδότηση εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, όπως έχει γίνει στην Ιταλία πρόσφατα;
  3. Σκοπεύετε να προβείτε στην εκπόνηση μελέτης εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση των εργοστασίων που προκαλούν τη ρύπανση;
  4. Για ποιους λόγους δεν αναλαμβάνουν δράση επιθεωρητές περιβάλλοντος, έπειτα από τις αρνητικές ενδείξεις συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα του Ναυπλίου;»
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version