Home design

Επίδαυρος: Ηλεκτροφωτισμός με LED αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου

Ο Δήμος Επιδαύρου ξεκινά διαδικασία για ​Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Θα αντικατασταθούν 5.500 φωτιστικά

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Επιδαύρου για το 2021 αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασία για ​ Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Φ.Ο.Π.) στο Δήμο Επιδαύρου.

Όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης:

«Το έργο στην ουσία του είναι τεράστιο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Δήμου μας!

Συνολικά, όταν ολοκληρωθεί η πορεία του έργου θα αντικατασταθούν περίπου 5.500 φωτιστικά τα οποία σήμερα καταναλώνουν περίπου 1.500.000 KWh το χρόνο, με σύγχρονα φωτιστικά LED που θα καταναλώνουν περίπου 500.000 KWh το χρόνο.

Ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι με βάση τις μετρήσεις του υφιστάμενου δικτύου, ο δήμος μας εκπέμπει κάθε έτος περισσότερο από 1.426 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η εφαρμογή οικολογικών μεθόδων «πράσινης» πολιτικής θα βοηθήσει να πετύχουμε τους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους.​

Η παραπάνω εξοικονόμηση σε συνδυασμό με τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης για 10 έτη, δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να αποπληρώνει το δάνειο (υπολογίζεται με επιτόκιο 3,78% που δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και να εξοικονομεί και χρήματα προς όφελος του δημότη. Η εξοικονόμηση των χρημάτων πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο χάρη στις εκπτώσεις που θα προσφέρουν πιθανότατα οι υποψήφιοι ανάδοχοι αλλά και χάρη στην ακόμα μεγαλύτερη διαφορά κόστους κατανάλωσης που θα προκύπτει λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τιμής της KWh.

Τα κυριότερα όμως οφέλη είναι η Βελτίωση ποιότητας φωτισμού και η παροχή αίσθησης ασφάλειας στον πολίτη μέσω του επαρκούς φωτισμού.

Επιπλέον, τα σύγχρονα συστήματα τηλε-διαχείρισης θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση αλλά και για ακόμη πιο άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων (π.χ. καμένα φωτιστικά).

Για την αναβάθμιση του δικτύου υπολογίζεται πως θα χρειαστεί δανειοδότηση ύψους 1.580.411,00 € με ΦΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Την προμήθεια και εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων LED καθώς και την αποξήλωση των παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων.​
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση του τυχόν λοιπού εξοπλισμού.​
  • Την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων προς αποθήκευση για τις ανάγκες μελλοντικής αντικατάστασης.
  • Την 10ετή συντήρηση σε κατάσταση ορθής λειτουργίας των προσφερόμενων ειδών».

Σχόλια

Exit mobile version