home design

Ναύπλιο: Με χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αγγελου Τερζάκη εύχεται το «Ανάπλι Εμπρός»

«Όχι δολοφονία χαρακτήρων. Αγάπη για τους "ανθρώπους" που μπορεί να είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Οι ευχές του Ανάπλι εμπρός!

Να “συμφιλιωθούμε” με όσα μας κατατρώνε την καθημερινότητά μας, τις σκέψεις και την ζωή. Πολιτικός διάλογος. Όχι δολοφονία χαρακτήρων. Αγάπη για τους “ανθρώπους” που μπορεί να είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. Σε σχέση με όλα αυτά παραθέτουμε το πολύ σχετικό Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Άγγελου Τερζάκη, ο οποίος είναι επίκαιρος τις μέρες μας (όπως και το μήνυμά του) λόγω της περιπέτειας της προτομής του.

“ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Άνοιξε τα μάτια του κι έ­στησε τ’ αυτί. Του είχε γίνει πια συνήθεια αυτό, καθώς στους ληστοφυγόδικους. Μα και τα μούτρα του, αν τά ‘βλεπε στον καθρέφτη της ντουλά­πας, εκεί αντίκρυ στο κρεβάτι μιαν όψη ληστοφυγόδικου θα του παρουσίαζαν. Γένια ά­γρια -είχε κάπου μια βδομά­δα να ξυριστεί- κι αχάμνια που να σου κάνει τρόμο.

«Ησυχία!» συλλογίστηκε ε­νώ τέντωνε όσο μπορούσε πε­ρισσότερο την ακοή τους. «Ού­τε ντουφεκιά δεν πέφτει… Δεν το είπα εγώ χτες; Χριστούγεν­να σήμερα, θα έχουμε εκεχει­ρία. Τί διάολο;»

Η σκέψη αυτή της εκεχει­ρίας του προκάλεσε δυνατή ευχαρίστηση. Αισιοδοξία. Χαιρόταν ακόμα, που βγήκε αληθινός στην πρόβλεψή του. Όλοι την είχαν ακούσει χτες βράδυ εκεί κάτω, στο καταφύγιο της πο­λυκατοικίας. Έπρεπε, λοιπόν, να σηκωθεί τώρα από το κρεβάτι του γρήγορα, να ντυθεί και να βγει στο χωλ, για να χαρεί το θρίαμβό του. «Δεν σας το είπα εγώ χτες; Ήταν αδύ­νατο vα μη γίνει. Και μάλιστα δεν αποκλείεται σήμερα να τε­λειώσει για καλά όλο το πανηγύρι. Ναι, ναι, θα τελειώσει, να το δείτε. Εγώ σας το λέω. Εικοσιδύο ήμερες πια -παρα­τράβηξε. Σώνει! Θα τελειώσει σήμερα, που είναι Χριστούγεν­να. Να μου το θυμηθείτε».

Μπρρραμ! μπάμ! — Τινάχτηκε. Τι ήταν αυτό; Χριστέ μου! Όλμοι ή οβίδα από τανκ; Τα τζάμια είχανε κουδουνίσει, η καρδιά του βροντούσε σαν ταμπούρλο που το χτυπάει τρελός. Έτσι καθώς είχε βρεθεί μεμιάς ανακαθισμένος στο κρεβάτι, χωρίς καθόλου να καταλαβαίνει το δεκεμβριανό κρύο, βάλθηκε ν’ αφουγκράζεται με κρατημένη ανάσα. Πρέ­πει να ήταν ακόμα πρωί, κά­που οχτώ ή ώρα. Πέρα, κανα-δυό δρόμους πιο πάνω, ξέσπα­σε ντουφεκίδι ορμητικό.”

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι μία γλυπτική σύνθεση σε ανάμνηση του ποδοσφαιρικού αγώνα που δόθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατιωτών ανήμερα Χριστούγεννα κατά τον Μεγάλο Πόλεμο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version