home design

Σιγή ιχθύος στην Αργολίδα για την αύξηση – μαμούθ των Υδατοκαλλιεργειών

Ο δήμαρχος Πόρου ενημέρωσε με επιστολή τους βουλευτές Αργολίδας και τον δήμαρχο Επιδαύρου. Άγνωστη παραμένει η άποψή τους για τα σχέδια του ΥΠΕΝ.

Η πλήρης παράδοση τεράστιου μέρους του παράκτιου θαλάσσιου χώρου της χώρας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αποκαλύπτεται από έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ενδιαφερόμενους Δήμους. Σε αυτό γίνονται αντιληπτά τα μεγέθη των 25 πρώτων υπό αδειοδότηση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σύμφωνα με τις αντίστοιχες ξεχωριστές Μελέτες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κατάληψη θαλάσσιων στρεμμάτων στις επίμαχες περιοχές 24πλασιάζεται (από 9.832 σήμερα σε 238.150), ενώ η ετήσια παραγωγή 4πλασιάζεται τα πρώτα 5 χρόνια (από 130.339 τόνους σε 467.187) και απελευθερώνεται από τον 6 ο χρόνο. Φυσικά το θέμα αυτό εκτός από το Σαρωνικό αφορά και περιοχές της Πελοποννήσου, όπως την Αργολίδα όπου η αύξηση των υπό εκμετάλλευση θαλάσσιων εκτάσεων ξεπερνά το 65%. Όσο για την αύξηση παραγωγής αυτή θα αγγίξει το 25%!

Βουλευτές Αργολίδας και δήμαρχος Επιδαύρου ξέρουν

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής και στους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφορικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων Π.Ο.Α.Υ. στον Σαρωνικό.

Η παρακάτω επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σε όλους τους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, Β΄ Πειραιά και Αργολίδας, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων και στους Δημάρχους των Δήμων Αγκιστρίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Κορινθίων, Μεγαρέων, Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,

Με σειρά εγγράφων μου σάς έχω επισημάνει τον τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή του Πόρου, αλλά και για ολόκληρο τον Σαρωνικό κόλπο, από την επικείμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και έχω τονίσει ότι για την αποτροπή του απαιτούνται επειγόντως σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις και δράση. Από την πλευρά σας, έχετε δηλώσει δημόσια την πλήρη ταύτισή σας με τις θέσεις του Δ.Σ. Πόρου, ενώ το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

Ωστόσο, οι δηλώσεις και οι γνωμοδοτικές Αποφάσεις των τοπικών αιρετών εκπροσώπων και Οργάνων, αν δεν συνοδεύονται και από πράξεις, περιφρονούνται παντελώς από την κεντρική Διοίκηση, πράγμα που έχει συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η μια τέτοια αδράνεια μπορεί τελικά να εξυπηρετεί τον σχεδιασμό, εξομαλύνοντας το χάσμα μεταξύ αυθαίρετων και ανεπιθύμητων Αποφάσεων της κεντρικής Διοίκησης και της λαϊκής βούλησης. Δεδομένου ότι ήδη έχει παρέλθει το μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής και βουλευτικής περιόδου και μέχρι στιγμής ουδεμία ουσιαστική δράση έχει γίνει από μέρους σας προς την κατεύθυνση της αποτροπής ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Πόρου και του Σαρωνικού (με συνέπεια ο σχεδιασμός να προχωράει κανονικά), οφείλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελούν τα συνταρακτικά στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το ΥΠΕΝ στον Δήμο μας, σύμφωνα με τα οποία στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 ΠΟΑΥ, μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές (από 1.152 στρέμματα σε 36.948) και η παραγωγή της 8 φορές τα πρώτα 5 χρόνια (από 8.758 σε 69.779 τόνους ετησίως) και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί. Έτσι ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στην 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα), δηλαδή σε μια ενιαία ιχθυο-βιομηχανική ζώνη. Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1.772.252 ανθρώπων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά.

Μάλιστα, στα παραπάνω αδιανόητα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας, στα οποία αντίστοιχες αυξήσεις έχουν ήδη συντελεστεί. Επίσης, δεν είναι γνωστά τα στοιχεία για την κατάληψη χερσαίων εκτάσεων, με εξαίρεση την περίπτωση του Πόρου, όπου γνωρίζουμε ότι θα είναι υπερδιπλάσιου εμβαδού των θαλάσσιων. Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν συσκευαστήρια, δρόμοι, λιμενικά έργα κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις. Το σύνολο των εκτάσεων των ΠΟΑΥ θα διοικείται από τη μία πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που ελέγχει πλέον τον κλάδο (πρ. ΣΕΛΟΝΤΑ). Αν αναρωτιέστε αν είμαι παρανοϊκός και έχω βγάλει τα στοιχεία από το κεφάλι μου, απαντώ ότι παρανοϊκά είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία απλώς αντιγράφω.

Αξιότιμοι αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής του Πόρου, συμφωνείτε με τα σχέδια αυτά; Αν όχι, έχετε παραιτηθεί από το δικαίωμα και υποχρέωσή σας να καθορίζετε εσείς τι γίνεται στην επικράτειά σας; Ο Δήμος Πόρου βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση απέναντι στα ανωτέρω σχέδια και αναμένει από εσάς να δείξετε άμεσα και εμπράκτως ότι βρίσκεστε στην ίδια μεριά του μετώπου. Πρόταση μου είναι, με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, να οργανωθεί πριν το τέλος του έτους σύσκεψη στο γραφείο του, με την συμμετοχή όλων των αποδεκτών του παρόντος, για να συντονίσουμε τον αγώνα μας για την διάσωση του Σαρωνικού. Αν τέτοια πρωτοβουλία δεν ληφθεί, απευθύνω πρόσκληση σε τέτοια σύσκεψη στον Πόρο το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version