home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΕλλάδα

Ζερέλια: Οι λίμνες που …ήρθαν στην Ελλάδα από το διάστημα (Βίντεο)

Ένα εκπληκτικό αξιοθέατο που όμοιό του δεν υπάρχει στον πλανήτη. Πού βρίσκονται οι εξωγήινες δίδυμες λίμνες και τι κρύβουν στον πυθμένα τους.

Σαν Έλληνες έχουμε την τάση υπερβάλλοντας πολλές φορές να λέμε για πολλά από τα αξιοθέατα που συναντάμε στην χώρα μας ότι παρόμοια τους δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως όντως υπάρχει ένα εκπληκτικό αξιοθέατο στην χώρα μας που παρόμοιο του δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο το οποίο μάλιστα μας έχει έρθει από το διάστημα και όλα αυτά είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα.

Μιλάμε για τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά Λίμνες Ζερέλια που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο και πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού.

Η ιστορία τους

Πριν από 10 χιλιάδες περίπου χρόνια, ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη και δημιούργησε δυο δίδυμους κρατήρες. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο στην Ελλάδα στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθούν οι λίμνες Ζερέλια.

Με απόσταση 250 μέτρων η μια από την άλλη, βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού. Λίγα μέτρα από τις λίμνες βρίσκεται ένα μικρός λόφος, στον οποίο εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, που κατοικήθηκε μέχρι και την εποχή του Χαλκού. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.

Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8, ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρων και ο πυθμένας έχει σχήμα πιάτου….

Ο ναός που εμφανίζεται όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης

Ο λόφος ή αλλιώς μαγούλα που βρίσκεται στην περιοχή εξερευνήθηκε από την αρχαιολογική ομάδα του Η. Reinder Reinders από την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή. Εκεί σε μια επιφανειακή ανασκαφή του εδάφους βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα της εποχής του Χαλκού.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη σε μια από τις δυο λίμνες βρίσκεται ο ναός Αθηνάς Ιτώνιδος και εμφανίζεται μόνο όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, γεγονός που ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders αμφισβητεί.

Κατά την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται πως στη Μαγούλα Ζερέλια βρισκόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ (Δίδυμες Λίμνες).

Λίμνες Ζερέλια από ψηλά

Το drone βίντεο που ετοίμασε και επιμελήθηκε η ομάδα Up Stories είναι χαρακτηριστικό:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!
    Οι τόποι πρόσκρουσης κομήτη στη γη χαρακτηρίζονται από δακτύλιους συσσωρευμένης ύλης που περιτριγυρίζουν κυματοειδώς την κεντρική κοιλότητα, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις δυο λιμνούλες. Πρόκειται για δυο δυσικές κοινότητες που οφείλονται σε καρσικά φαινόμενα διάλυσης του υπεδάφους από όμβρια ύδατα και κάποια στιγμή καταρρέουν, δημιουργώντας δολίνες, τρύπες στην επιφάνεια, όπως έχουμε στα Δίδυμα και παντού. Εκεί που ρέει μαζί με το νερό της βροχής και άργιλος, λεπτό χώμα, πηλός, δημιουργείται αδιάβροχος πυθμένας που συγκρατεί το νερό και δημιουργείται λίμνη.
    Κατά τον επίκουρο καθηγητή Ορυκτολογίας-Πετρολογίας Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, η παραπάνω θεωρία πρόσκρουσης κομήτη στη γη δεν αποδεικνύει τη δημιουργία τους από πτώση αστεροειδούς, γιατί λείπουν παντελώς χαρακτηριστικά αναγνώρισης κρατήρα από πτώση αστρικής μάζας, όπως κώνοι σύνθλιψης (sutter cones), πολύμορφα ορυκτά και ύελοι υψηλών πιέσεων, planar deformation features στον χαλαζία, ανωμαλίες στα στοιχεία της ομάδας των πλατινοειδών (π.χ. ιρίδιο). Ο γεωλόγος κ. Μπαζιώτης πάντως υποστηρίζει την καρστική προέλευση των λιμνών όπως σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα γεωλογίας.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button