home design800Χ400

home design 1170Χ320

Γιατί χάθηκε η παραλία στην Κάντια – Τραγική η κατάσταση με τη διάβρωση

banner efxes anagn

Δεν απέδωσαν τα ανοίγματα στην προβλήτα του Kandias Castle με αποτέλεσμα την διαρκή εξαφάνιση της δυτικής ακτής. Αποκαλυπτικές εικόνες.
Διάβρωση στην παραλία Κάντια Ναυπλίου (1)

Μια παραλία που κάποτε ανέβαινες σε αμμόλοφους να την διασχίσεις, σήμερα έχει μείνει μόλις λίγα μέτρα και η έλλειψη της άμμου έχει αποκαλύψει μια σειρά από βράχια, όμοια με αυτά της παραλίας του Δρεπάνου, της Πλάκας.

Ο λόγος για τη δυτική ακτή στην Κάντια του Δήμου Ναυπλιέων η οποία συρρικνώνεται διαρκώς από τη διάβρωση.

Οι ερμηνείες

Το πώς έγινε και χάθηκε η παραλία οι ερμηνείες είναι δύο: Σύμφωνα με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής οφείλεται στην δημιουργία μιας προβλήτας στο ξενοδοχείο Kandias Castle, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι χάθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Η τελευταία εκδοχή θα είχε κάποια βάση αν συνέβαινε το ίδιο και στην ανατολική πλευρά της προβλήτας, εκεί όπου έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια μια τεράστια παραλία, ενώ πριν ήταν αρκετά μικρότερη. Το πρόβλημα προέκυψε, πολύ πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, όταν με την κατασκευή του κάθετου
βραχίονα της προβλήτας, άρχισε να εξαφανίζεται χρόνο με το χρόνο η παραλία της Κάντιας από το Kandias Castle έως τον οικισμό.

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα με την εξαφάνιση της δυτικής ακτής οφείλεται στο ότι δεν επιδοτήθηκε η δημιουργίας ενός «Γ» στον βραχίονα, σύμφωνα με μελέτη στην οποία εμπλέκεται και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Γάμμα «Γ» θα οδηγούσε τα θαλάσσια ρεύματα παράλληλα προς την ακτή και ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί η διάβρωση. Σε αντίθεση με το «Γ» ο σημερινός κάθετος βραχίονας φέρεται να δημιουργεί στροβιλισμούς και αλλαγή κατεύθυνσης του θαλασσίου ρεύματος που δεν αποθέτει πλέον άμμο στην παραλία αλλά αφαιρεί διαρκώς.

Είναι αξιοπερίεργο πως δόθηκε άδεια από το υπουργείο τουρισμού (;) για τον κάθετο λιμενοβραχίονα και δεν δόθηκε ταυτόχρονα και για την δημιουργία ενός Γάμμα που ίσως να μην δημιουργούσε προβλήματα στην δυτική ακτή.

Μετά από πιέσεις δημοσιευμάτων, συλλόγων και φορέων, ανοίχτηκαν δύο δίοδοι στον υπάρχοντα λιμενοβραχίονα, χωρίς όμως καμία ανάσχεση της διάβρωσης. Μάλιστα το θαλάσσιο ρεύμα μεταφέροντας όγκους άμμου τους μπάζωσε στην κυριολεξία.

Η κατάσταση είναι τραγική

Σήμερα η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Η θάλασσα διαρκώς αφαιρεί άμμο από την παραλία και «κατασπαράσσει» την ακτή. Μόλις και μετά βίας οι λουόμενοι έχουν χώρο να βάλουν την ομπρέλα τους, ενώ η εμφάνιση της Πλάκας δυσχεραίνει την πρόσβαση στην Θάλασσα. Η διάβρωση σε ορισμένα σημεία του κόλπου
έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να απειλεί ιδιοκτησίες, αν και σε μερικές έχει ήδη γκρεμίσει τις περιφράξεις.

Κάθε καθυστέρηση για την λήψη μέτρων θα είναι μοιραία τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει πέρα από μέτρα αντιμετώπισης της
διάβρωσης να οριοθετήσουν και τις παράλιες ιδιοκτησίες πριν κάποιοι βρεθούν να έχουν όχι μόνο δικιά τους παραλία, αλλά και δική τους θάλασσα. Θα πρέπει να διαφυλαχτεί η πρόσβαση στις παραλίες και ο δημόσιος, κοινόχρηστος χαρακτήρας τους ακόμα και από αντηλιακά ιδιωτικά στέγαστρα που μένουν μόνιμα στις ακτές, με την ένδειξη «ιδιωτική ομπρέλα»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Βαγγελης ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Αν δεν συνενοηθουν τοσο στην καντια οσο και στα ιρια να ριξουν μολους στις παραλιες η θαλασσα θα φτασειι στα βουνα.
    Τα εχω δει με τα ματια μου στην χαλκιδικη εφτιαξαν παραλιες με μολους εφτιαξαν και τους μολους και ειναι φανταστικοι
    Αλλα οι ανθρωποι συνενοηθηκαν ευχαριστω..

  2. Δημήτρης

    Όπου βάζει χέρι ο άνθρωπος μόνο καταστροφή προκαλεί..
    Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Φύση όταν την βιάζεις εκδικείται !!!

newsletter banner anagnostis