Home design

Μέρα γιορτής για το Ναύπλιο (Εικόνες)

Ο πορθητής Στάικος Σταϊκόπουλος στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβε το Παλαμήδι, απελευθερώνοντας την πόλη από τον Τουρκικό ζυγό.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Μέρα γιορτής για το Ναύπλιο (Εικόνες)

Το Ναύπλιο γιόρτασε σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου την 199η Επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου και Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ήταν ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ενώ παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο πορθητής Στάικος Σταϊκόπουλος στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβε το Παλαμήδι, πράξη για την οποία καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη των Ναυπλιωτών.

Από τις βραδινές ώρες είχε γίνει γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, των τραπεζών, των φρουρίων, των κεντρικών οδών και πλατειών του Ναυπλίου και των ελλιμενισμένων πλοίων του λιμενικού.

Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)
Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)

Χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες άνοιξαν την ημέρα, ενώ στις 8 το πρωί έγινε η έπαρση της Σημαίας από τιμητικό άγημα του Στρατού.

Στις 10:30 το πρωί παρελήφθη από το Δημαρχείο η Προσωπογραφία του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου από Τιμητικό Άγημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Παλαμήδι με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Αρματωμένοι Μωραΐτες – Στάικος Σταϊκόπουλος» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Στις 11:30 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται εντός του κάστρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.

Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)
Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Τόλη Κοϊνη, Μαθηματικό του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου, από τον εκπρόσωπο της κυβέρνηση υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της πόλης.

Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Καποδίστρια τιμήθηκε σήμερα και η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους.

Όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος: «Αποτίουμε φόρο τιμής στους Ήρωες που έδωσαν τη Ζωή τους για την Πατρίδα! Τιμούμε τους ήρωες εκείνους που με τη θυσία και την αυταπάρνησή τους οδήγησαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Χρόνια πολλά στο Ναύπλιο! Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!».

Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)

Παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αθλητικές εκδηλώσεις για τον Παλαμήδειο Άθλο, που περιλάμβαναν δρομικά αγωνίσματα ημιμαραθωνίου, 10 και 5 χλμ., και φυσικά την αγωνιστική ανάβαση του κάστρου, τις μεσημεριανές ώρες.

Το μήνυμα Χατζηδάκη

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης:

«199 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλεως του Ναυπλίου. Ακόμα μια μέρα υπερηφάνειας για την ελληνική ιστορία! Αλλά και μια μέρα που υπενθυμίζει τη μεγάλη σημασία της εθνικής ενότητας.

Ειδικά αυτή η πόλη, η πόλη του Ναυπλίου, μέσα σε λίγα χρόνια βίωσε τόσο στιγμές δόξας όσο και τις συνέπειες του φανατισμού και του διχασμού των Νεοελλήνων. Ας διδαχθούμε και απ’ τα δύο.

Είμαστε τόσο λίγοι για να διχαζόμαστε.

Αλλά και αρκετά προικισμένοι για να τα καταφέρνουμε όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι!»

Φώτο: fb (Ιωάννης Μαλτέζος)

Σχόλια

Exit mobile version