home design

Ναύπλιο: 100.000 ευρώ για τους Μυκηναϊκούς τάφους στην Ευαγγελίστρια

Τι προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα στη συνάντηση Νίκα με Μενδώνη. Τι δήλωσαν Περιφερειάρχης και Υπουργός.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψαν σήμερα τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 875.000 ευρώ, για έργα Πολιτισμού στην Πελοπόννησο.

Υπεγράφησαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις για την ανάπλαση του προαύλειου χώρου στον Ι.Ν. Αγ. Σωτήρος (Μεταμορφώσεως) στους Χριστιάνους του Δήμου Τριφυλίας, την προστασία, ανάδειξη και προβολή του Κάστρου Ακροκορίνθου, καθώς και η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για την προστασία και ανάδειξη Μυκηναϊκών Τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα έχουμε μία συνεργασία, η οποία ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Σήμερα κάναμε μια ανασκόπηση της πορείας των έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη, είτε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021 είτε μέσα από μία σειρά Προγραμματικών Συμβάσεων. Εντοπίσαμε κάποια προβλήματα και δώσαμε κατάλληλες οδηγίες για την επίλυσή τους. Υπογράψαμε τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις, εκ των οποίων ιδιαίτερη σημασία έχει η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου στα Φιλιατρά Τριφυλίας, της Εκκλησίας του Σωτήρα, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, στα οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν επενδύσει κόπο και χρήματα, προκειμένου να γίνει μία υποδειγματική αναστήλωση.

Επίσης, η προστασία του Ακροκορίνθου, αλλά και η προστασία και ανάδειξη των Μυκηναϊκών Τάφων στον περιβάλλοντα χώρο της Ευαγγελίστριας του Ναυπλίου είναι κάποιες από τις εκκρεμότητες, οι οποίες ολοκληρώνονται προκειμένου να αποδοθούν τα μνημεία αυτά με τον καλύτερο τρόπο στην τοπική κοινωνία. Στον Ακροκόρινθο δρομολογείται και ο φωτισμός, όπως και ο φωτισμός του Κάστρου της Μονεμβασίας. Η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας είναι κοινή. Μας ενδιαφέρει η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων αυτών καθαυτών, αλλά μας ενδιαφέρει απολύτως και το τουριστικό προϊόν, το οποίο μέσω του πολιτισμού και της ανάδειξης των μνημείων ενισχύεται και γίνεται ανταγωνιστικό. Οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να κατατείνουν στην ενίσχυση του τουρισμού με έμφαση στην ποιότητα, και μόνον στην ποιότητα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για όλη την συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι, «Συμφωνώ απολύτως με την Υπουργό ότι η αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων είναι το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει γενικότερα τη χώρα και την πορεία της κι έχουμε καθυστερήσει σ’ αυτό. Γι’ αυτό εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου είμαστε πάντοτε στη διάθεση της κ. Υπουργού στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, ώστε να βοηθήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός της, το οποίο είναι εξαιρετικό για την Περιφέρειά μας και την ευχαριστώ πολύ. Έχουμε δεκάδες έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Σήμερα κουβεντιάσαμε σχεδόν το σύνολο των έργων, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και ξεπερνάμε. Στην Εκκλησία του Σωτήρος, ίσως ένα από τα καλύτερα βυζαντινά μνημεία της πατρίδος μας, έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο. Με την Προγραμματική Σύμβαση θα φροντίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο που είναι σε κακή κατάσταση, όπως και μία εκκλησία δίπλα η οποία χτίστηκε μετά την καταστροφή της μεγάλης εκκλησίας από τον Ιμπραήμ, ιστορικό μνημείο και αυτή. Υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τον Ακροκόρινθο, όπως επίσης και για τους Μυκηναϊκούς Τάφους. Εχουμε καθήκον να εκπληρώσουμε αυτό το έργο πολύ γρήγορα και για την προστασία των συγκεκριμένων ταφικών μνημείων, των χιλιάδων ετών εκείνης της περιόδου. Ευχαριστώ την Υπουργό για την καλή συνεργασία και για το χρόνο της».

Η Προγραμματική Σύμβαση για την «Προστασία – Ανάδειξη και Προβολή του Κάστρου Ακροκορίνθου», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, προβλέπει διαμορφώσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ολοκλήρωση των διαδρομών περιήγησης, αντιμετώπιση προβλημάτων από την πτώση βράχων, παρεμβάσεις στερέωσης, αξιοποίηση χώρων του Κάστρου και δημιουργία ψηφιακής περιήγησης.

Η Σύμβαση για την «Ανάπλαση του προαύλειου χώρου στον Ι.Ν. Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. Χριστιάνων Δημου Τριφυλίας», προϋπολογισμού 625.000, προβλέπει την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης, η οποία συντάχθηκε με την αρωγή του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας. Η αποκατάσταση του ναού υλοποιήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, με συνολική δαπάνη 2.897.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με την συνδρομή του προσωπικού της ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Η Προγραμματική Σύμβαση για την «Προστασία και Ανάδειξη Μυκηναϊκών Τάφων στον Περιβάλλοντα Χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, προβλέπει τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μυκηναϊκών τάφων που αποκαλύφθηκαν, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του κτηρίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version