home design

ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε βγαίνουν τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα δουν έκπτωση

Ποιο σενάριο είναι στο τραπέζι για την πληρωμή της πρώτης και δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών και ο φετινός φόρος.

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αρχίσει. Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αποσταλούν τα «ραβασάκια».

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε ο φόρος του 2020, με το συνολικό ποσό να φτάνει 2,5 δισ. ευρώ και να αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2020 θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους. Αντίστοιχες μεταβολές στο ποσό πληρωμής θα έχουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, ενώ αύξηση θα δουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Είναι η τελευταία φορά που τα εκκαθαριστικά αναρτώνται φθινόπωρο, από τη νέα χρονιά (2022), τα «ραβασάκια» του φόρου ακίνητης περιουσίας, θα έρχονται από τον Μάρτιο και θα εξοφλείται σε 10 ή 12 δόσεις.

Ενδέχεται η πρώτη δόση να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη

O ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή να πληρωθεί αργότερα, μαζί με τη δεύτερη, στο τέλος Οκτωβρίου, και τόνισε ότι η πρώτη του προσέγγιση είναι να δοθούν στους πολίτες και οι δύο δυνατότητες, δηλαδή, καταβολής της πρώτης δόσης μέσα στον Σεπτέμβριο ή πληρωμής και των δύο μαζί τον Οκτώβριο.

O φετινός φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση.

Ειδικότερα, θα υπάρξει έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος προκύπτει από τις κλίμακες και τους συντελεστές που προβλέπονται.

Συγκεκριμένα:

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Όπως προβλέπει ο νόμος, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν επειδή είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους, θα είναι περίπου 700.000.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον -μεταξύ άλλων- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μέχρι τα 12.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version