home design 800x400

Ποιος θρυλικός ξένος σκηνοθέτης λαχταρά την επιστροφή του στην Επίδαυρο

36 χρόνια μετά την πολύκροτη παράσταση του «Οιδίποδα» με Καρέζη – Καζάκο, ο Ρόμπερτ Στούρουα επιστρέφει με την πρόταση της «Αντιγόνης» που μελετά εδώ και τρία χρόνια.

Ο 83χρονος θρυλικός Γεωργιανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στούρουα δουλεύει εδώ και τρία χρόνια πάνω στο κείμενο της Αντιγόνης του Σοφοκλή και ονειρεύεται να κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2022. Ήδη κατέθεσε την πρότασή του στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της Επιδαύρου, αν η πρόταση εγκριθεί, το έργο θα κάνει παραστάσεις στη Ρωσία και τις μεγάλες πόλεις και τα θέατρα της Ευρώπης.

Η παραγωγή της παράστασης είναι του θεάτρου Θέατρο Et Cetera, ενός από τα πιο δημοφιλή θέατρα της Μόσχας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, με το οποίο ο Στούρουα συνεργάζεται σταθερά.

Ο Ρόμπερτ Στούρουα

Ο γεννημένος στη Γεωργία το 1938 σκηνοθέτης και σημαντικός διευθυντής του Θεάτρου Ρουσταβέλι έκανε το θέατρο της χώρας του να ανθίσει. Επί των ημερών του η κριτική του θεάτρου αποκτά έναν νέο όρο – «Θέατρο του Στούρουα». «Ο Καυκάσιος κύκλος με την κιμωλία» του Μπ. Μπρεχτ, μια θρυλική παράστασή του, είναι στη λίστα των καλύτερων παραστάσεων του 20ού αιώνα. Η αρχαία τραγωδία και ο Σαίξπηρ είναι σταθερά στο πεδίο της μελέτης του. Ο «Άμλετ» του Riverside Studio, Λονδίνο (1992), με τον Άλαν Ρίκμαν στον ομώνυμο ρόλο, συμπεριλήφθηκε στις 10 καλύτερες παραγωγές του έργου στον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια από τη Διεθνή Ένωση Σαίξπηρ.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην Επίδαυρο το 1988, με τον «Οιδίποδα Τύραννο» που ανέβασε το ζεύγος Καρέζη-Καζάκου, με την Άννα Μακράκη ως αγγελιοφόρο να ανάβει τσιγάρο στην ορχήστρα και να σείονται τα ιερά και τα όσια του θεάτρου, σε μια εποχή που οι θεατές παρακολουθούσαν την παράσταση καπνίζοντας (επιτρεπόταν το κάπνισμα στις κερκίδες).

Ο Ρώσος ηθοποιός Βλαντιμίρ Σκβορτσόφ, πρωταγωνιστής του θεάτρου Et Cetera και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία και η Ταμίλα Κουλίεβα θα έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 2010, καλεσμένος της Ταμίλα Κουλίεβα, ο Στούρουα παρέδωσε σεμινάρια για τον Σαίξπιρ και από τότε είχε εκφράσει την επιθυμία να ξαναβρεθεί στο θέατρο της Επιδαύρου.

Σχόλια

Exit mobile version